U četvrtak, 10. novembra 2022. godine, upriličen je prijem muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića za hafize s područja Muftiluka tuzlanskog koji su u 2021. i 2022. godini položili hifz pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Muftija Fazlović je čestitao hafizima i njihovim muhafizima na ovom velikom životnom uspjehu. Hafizi imaju veliku čast koju prenose u svoje porodice, svoj narod i domovinu Bosnu i Hercegovnu. Hifz je naša vrijedna tradicija koja Bošnjake čini ponosnim narodom.

„Rijetko se gdje u svijetu hifzu poklanja takva pažnja kao što to institucionalno čini naša Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini. U našim džematima i medžlisima Kur'an se uči i čuva i to je put na kojem ćemo se neprestano truditi. Na području Muftiluka tuzlanskog baza za hifz je naša Behram-begova medresa. Dugo već u kontinuitetu doprinosimo takvom ambijentu u ovoj školi. Dragocjeno je da su mnogi naši imami hafizi, ali je isto tako važno da među ljekarima, inženjerima, zanatlijama, te studentima i učenicima mnogih fakulteta i škola imamo hafize“, kazao je muftija Fazlović. Istaknuta je iznimno važna uloga muhafiza, kojima pripada veliko priznanje i nagrada.

Prijemu je prisustvovao direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić koji je kazao kako se u ovoj školi već trideset godina, od početka njenog obnovljenog rada do danas, intenzivno radi na podučavanju Kur'ani-kerimu. U narednom periodu će u kompleksu Behram-begove medrese početi izgradnja objekta u kojem će biti posebne prostorije za učenje hifza i za rad muhafiza.

Prijemu su prisustvovali sljedeći hafizi i hafize: Nedim Dervišević, Fahret Baćevac, Tesnim Efendić, Zulejha Omerbašić, Selma Dizdarević, Berina Kučković, Dženan Čokić, Adna Ibrahimbegović, Zuhdija Delić, Tarik Sinanović, Mevludin Salkić i Ahmet Mulaomerović te njihovi muhafizi Mirnes Spahić, Omer Camić, Abdullah Kapo, Amir Hodžić, Abdullah Mrkonjić, Nedžad Vehabović i Kemal Mehić.

Hafiz Mirnes-ef. Spahić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi, u ime svih prisutnih hafiza i muhafiza, zahvalio se muftiji Fazloviću na ovim prijemima i iskazivanju pažnje prema hafizima i muhafizima, kao i kontinuiranoj brizi o učenju hifza na području Muftiluka tuzlanskog.