Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović u petak 7. jula ove godine upriličio je prijem za naučnike iz Turske i učesnike Međunarodnog simpozija „Genocid nad Bošnjacima u Srebrenici – egzil, genocid i migracije“.

Dvodnevni simpozij je isti dan počeo u Tuzli a organizatori su Univerzitet društvenih nauka u Ankari, ISSAOR (Republika Turska) i Univerzitet u Tuzli. Ovaj naučni skup upriličen je povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Prof. dr. Musa Kazım Arican, rektor Univerzitet društvenih nauka u Ankari, zahvalio se muftiji Fazloviću na gostoprimstvu te je izrazio spremnost da se i u narednim godinama u Tuzli zajednički organiziraju simpoziji na kojima će naučnici iz cijelog svijeta izlagati svoje radove o genocidu u Srebrenici.

Tokom ovog susreta govorili su i rektorica Univerziteta u Tuzli prof. dr. Nermina Hadžigrahić te prof. dr. Šekib Umihanić, jedan od predsjednika Organizacijskog odbora.

Muftija Fazlović se ovom prilikom posebno zahvalio gostima iz Turske, znanstvenicima i profesorima, uzornim pregaocima u nauci, koji svoju duhovnu i intelektualnu snagu pokazuju sudjelovanjem na ovom naučnom skupu. Muftija je iskazao podršku organizatorima i svim učesnicima simpozija, naglasivši važnost njegovog održavanja u danima kada se obilježava 28. godišnjica genocida nad Bošnjacima i kada se vrše posljednje pripreme za obavljanje dženaze žrtvama genocida.