U filmu sudjeluju imami koji su preživjeli strahote logora, među njima i reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, koji je tada bio muftija tuzlanski

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla u četvrtak 23. februara ove godine promoviran je dokumentarni film “Imami logoraši”. Film je rađen u produkciji Ilmijje Bosne i Hercegovine i govori o imamima koji su prolazili strašne golgote u logorima, ali su ostali primjeri istinskog pouzdanja u Boga, duhovne snage i dostojanstva.

Imami i službenici Islamske zajednice su tokom Agresije prolazili kazamate svih agresora. Iako su, kao vjerski službenici, bili zaštićeni međunarodnim pravom i konvencijama, neprijatelji su prema njima bili posebno okrutni i nemilosrdni.

Prema riječima Mensur-ef. Pašalića, predsjednika Glavnog odbora Udruženja ”Ilmijje”, suprotno Konvenciji o ljudskim pravima, 125 imama završilo je u logorima.

„Preživjelo je 85 imama koji u ovom filmu govore o traumatičnim iskustvima, ali i govore da se sa maksimalnim optimizmom treba gledati u budućnost,“ kazao je Pašalić.

Udruženje Ilmijje Bosne i Hercegovine je do sada izdalo tri dokumentarna filma „Imami šehidi“, „Glas imama“ i “Imami logoraši”.

Autori ovog filma su Nedim Hrbat i Muhamed Halilović. U filmu sudjeluju imami koji su preživjeli strahote logora, među njima i reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, koji je tada bio muftija tuzlanski.

Nesib-ef. Hadžić, glavni imam Oružanih snaga BiH i potpresjednik Glavnog odbora Udruženja Ilmije Islamske zajednice u BiH, kazao je:

„Imami su agresorima bili posebno interesantni jer su oni bili vjerski i istinski lideri u svojim džematima i zato su bili na jedan posebno brutalan način tretirani kroz logore. Postoji i jedan broj imama koji su spaljivani u džamijama sa svojim džematlijama iako su imali priliku putem Crvenog krsta da odu, ali oni su odlučili da ostanu uz svoje džematlije. Uglavnom su ti imami završavali u logoru ili su bili ubijeni,“ kaže Hadžić.  

Glavni imam Medžlisa Tuzla Ahmed-ef. Huskanović je istakao da je projekcija ovog filma važan događaj organizovan povodom obilježavanja Dana ovog medžlisa, te je istakao da su i u postranom vremenu imami odigrali značajnu ulogu, pogotovo u procesu povratka.

film imami tz 171