U Centru za edukaciju u Novoj Kasabi, u noći Lejletul-kadra  23. jula 2014. godine, održan je iftar Muftijstva tuzlanskog za područje Srednjeg Podrinja.

Iftaru je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, u pratnji sekretara Muftijstva Muamera Zukića, kao i glavni imami i predsjednici medžlisa Islamske zajednice Zvornik, Vlasenica, Srebrenica i Bratunac.

Iftar je bio dobra prilika da se susretnu privrednici s područja Muftijstva tuzlanskog i Srednjeg Podrinja, kao i bošnjački predstavnici u vlasti TK-a, banjolučkog entiteta i općina Srednjeg Podrinja.

Tokom ovoga susreta razgovaralo se o pitanjima povratka na tome području i uvjetima u kojima povratnici žive.

O toj, ali i o drugim temama govorili su muftija Fazlović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Narodnoj skupštini RS-a Mujo Hadžiomerović, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Ramiz Salkić, načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković, predsjedavajući Skupštine Općine Zvornik Mersad Mehmedović i odbornik u Općini Milići Murat Avdić, te privrednici.

U svojim nastupima govornici su posebnu pažnju usmjerili prema stanju privrede povratnika i preduzeća koja zapošljavaju povratnike. Konstatirano je da je stanje u toj oblasti iznimno teško.

U tom smislu razgovaralo se o mogućnostima ulaganja u to područje od strane uspješnih privrednika s područja Federacije BiH. Jedan od važnih koraka na tom putu je ukazivanje na tu potrebu u javnom diskursu.

Predstavnici vlasti istakli su spremnost da doprinesu osiguranju boljih uvjeta za investiranje u područja povratka, dok će Islamska zajednica raditi na povezivanju ljudi i izgradnji posebnog obzira prema povratnicima kod muslimana.

U staroj džamiji u Novoj Kasabi obavljen je akšam namaz.