Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, u subotu 31. oktobra 2020. godine, uručio je priznanje Muftijstva tuzlanskog dugogodišnjem glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Kalesija Enver-ef. Aliću i dekret Reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini novom glavnom imamu Muharem-ef. Mešanoviću.

Glavni imam Enver-ef. Alić deset godina je bio imam i glavni imam u Vlasenici, a od 1990. do 2020. godine predvodio je Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu i Filološki fakultet Univerziteta El-Azhar u Kairu, studij historije i islamske civilizacije. Četrnaest godina je predavao Povijest islama u Behram-begovoj medresi. Autor je monografija Znakovlje vremena saračkog insana i Naš Medžlis Kalesija.

Priznanje Enver-ef. Aliću za obavljanje časne uloge imama, hatiba, muallima i glavnog imama medžlisa Vlasenica i Kalesija i za doprinos plemenitoj misiji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na području Muftiluka tuzlanskog uručio je muftija Vahid-ef. Fazlović.

„Misija Enver-ef. Alića će i dalje trajati. On je dao svoj veliki doprinos u radu Muftijstva tuzlanskog i Behram-begove medrese, ali i u radu Islamske zajednice općenito, bio je član mnogih redakcija naših časopisa… Na svemu tome mu se ovom prilikom zahvaljujemo i iskazujemo zasluženo priznanje. Enver-ef. je u svom životu i radu zadržao skromnost i uvijek je posebno želio da njegov korijen, ovdje u njegovoj Kalesiji, bude čvrst i stabilan. Najvažnije što je Enver-ef. Alić u svom dugogodišnjem radu učinio je razvoj Medžlisa Islamske zajednice Kalesija. Sretni smo što u Islamskoj zajednici možemo na ovaj način zaključiti jedno važno poglavlje i što danas možemo svjedočiti da je ovo jedan od najbolje organiziranih medžlisa koje imamo. Na tome sam zahvalan svima našim imamima na čelu sa glavnim imamom Enver-ef. Alićem i svim našim džematlijama, članovima Izvršnog odbora na čelu s njihovim predsjednikom“, kazao je muftija Fazlović.

U svome obraćanju prisutnima Enver-ef. Alić se prisjetio svojih prvih dana u imamskoj službi, zahvalio se muftiji Fazloviću i svim imamima i predsjednicima MIZ Kalesija s kojima je sarađivao, te je istakao važnost misije koju u svakom vremenu i na svako mjestu imaju imami.

Muharem-ef. Mešanoviću, novom glavnom imamu u Kalesiji, dekret Reisul-uleme je uručio muftija Vahid-ef. Fazlović, te mu je poželio uspjeh u radu. Muftija je naglasio da je novi glavni imam u svom dosadašnjem imamskom i muallimskom radu pokazao iznimne rezultate koji su ga preporučili za časnu dužnost glavnog imama.

Muharem-ef. se zahvalio na povjerenju koje mu je ukazano te je istakao da će i kao glavni imam odgovorno brinuti o vjerskom životu u ovom medžlisu, rukovodeći se propisima naše vjere i akatima Islamske zajednice.

Predsjednik Izvršnog odbora MIZ Kalesija Ibrahim Aljić čestitao je novom glavnom imamu, te se zahvalio Enver-ef. Aliću i poželio mu ugodne dane koje će provoditi u penziji, dobro zdravlje i da još dugo bude u hizmetu Islamskoj zajednici.

Svečanosti, koja je uz pridržavanje svih epidemioloških mjera održana u Čaršijskoj džamiji u Kalesiji, prisustvovali su direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić, rukovodilac Službe za pravne i administrativne poslove Muftijstva tuzlanskog Muamer Zukić, Muhamed Hasanspahić, sekretar Muftijstva, predsjednik IO MIZ Kalesija Ibrahim Aljić, članovi Izvršnog odbora i imami ovog medžlisa.