Petnaesta kulturno-vjerska manifestacija „Dani Hasana Kaimije“ otvorena je u petak 9. juna u Zvorniku.

Manifestacija koju organizuju Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Zvornik bogata je raznovrsnim kulturnim i vjerskim sadržajima, a održava se od 25. maja do 18. juna ove godine.

Ašere je na početku svečanog programa proučio glavni zvornički imam Haris-ef. Mustajbašić, a u svome obraćanju Mustafa-ef. Muharemović, potpredsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije, je kazao kako je ona šansa i prilika da u ovom našem vremenu, sa našom vlastitom odgovornošću, damo doprinos razvitku pozitivnih vrijednosti i tradicije našega društva kako bi naše a i buduće generacije živjeli oplemenjeni između ostalog i vrijednostima koje nam je ostavio Hasan Kaimija.

Prisutnima su se obratili ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi Federacije BiH Edin Ramić koji je i otvorio manifestaciju, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić i predsjednik Skupštine Grada Zvornika Mersad Mehmedović.

Manifestacija „Dani Hasana Kaimije“ već godinama ima podršku gradonačelnika Zvornika gospodina Zorana Stevanovića koji je poželio da ona nastavi sa svojom tradicijom očuvanja kulturnih dobara Bošnjačkog naroda na ovim prostorima.

dani hasana kaimije 2017 1

Muftija Fazlović se zahvalio svima koji su nesebično pomagali da budemo istrajni u ovoj manifestaciji.

„Želimo da svi oni koji vole Zvornik kao i Hasan Kaimija trajno ostanu u ovom svom gradu. Ova manifestacija se održava zbog Hasana Kaimije, vrijednosti koje je on nosio u svojoj duši, ali i iz poštovanja prema Zvorniku i univerzalnim vrijednostima ovoga mjesta i povijesti, velikoj povijesti koju je imao ovaj grad. Dani Hasana Kaimije čuvaju identitet ovoga grada i identitet naše zemlje Bosne i Hercegovine koja je istinska kolijevka najboljih ljudskih univerzalnih vrijednosti“ kazao je muftija Fazlović. On je i kao predsjednik Organizacionog odbora iskazao zahvalnost onima koji su učinili najviše da ponovo imamo Hasana Kaimiju u Zvorniku i ovu kulturno-vjersku manifestaciju, radi nas u ovom vremenu, radi čuvanja identiteta Bošnjaka u Zvorniku, Podrinju ali i šire. Prije svih, reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću čijim naporima i istajnošću je manifestacija obnovila svoj korijen, zatim Mustafi-ef. Muharemoviću, predsjedniku IO zvorničkog medžlisa koji je nosio velike poslove, posebno u vremenu kada je to bilo i mnogo teže i sa mnogo manje podrške nego što je ima danas, prof. Hadžemu Hajdareviću i mnogima drugima.

Prof. dr. Enesu Pelidiji je povelju za životno djelo „Hasan Kaimija“ u 2017. godini uručio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Organizacioni odbor je odluku da dodijeli povelju dr. Pelidiji donio uvažavajući doprinos koji je prof. dr. Enes Pelidija dao svojim radom u proučavanju povijesnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, te cijeneći obiman naučni opus, prioritetno historiografskog karaktera kao i zalaganje za očuvanje historiografskog pamćenja kontinuiteta trajanja Bosne i Bošnjaka, ali i svih drugih naroda u ovoj zemlji.

dani hasana kaimije 2017 7

Prof. dr. Enes Pelidija se zahvalio svima onima koji su u proteklih 15 godina učestvovali u organizaciji ove manifestacije.

„Nagrada je za mene posebno važna i značajna, prvo kao čovjeka jer je dobijam prvi dan kad odlazim u penziju. Ona mi je posebno draga što nosi ime Hasana Kaimije. To je jedna od najpoznatijih ličnosti, ne samo Bosne, ne samo Hercegovine, ne Bosanskog ejaleta, nego čitavoga evropskoga dijela tadašnje Osmanske države. Razlog njegovog ugleda nije samo u učenju, nije on samo bio veliki alim, a bio je. Nije samo bio poznat i cijenjen književnik, a bio je. Nije samo bio borac za ljudska prava i slobode, a bio je. Nego zbog njegovoga moralnoga kodeksa. Živio je za narod i umro je za narod. Ta imena i te ličnosti nikada ne mogu umrijeti. Želim da takvih ljudi imamo još,“ kazao je prof. dr. Enes Pelidija.

Plaketu “Hasan Kaimija” za najbolje djelo objavljeno u 2015. i 2016. godini iz humanističkih i društvenih znanosti dodijeljena je autoru dr. Halidu Buliću, za djelo „Teme iz lingvističke bosnistike“, koju je izdao Institut za bosanski jezik i književnost u Tuzli, 2016. godine. Plaketu dr. Buliću uručio je potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić.

Organizacioni odbor ove manifestacije odlučio je da Specijalna nagrada bude dodijeljena akademiku Ibrahimu Pašiću, za njegov izuzetan naučni doprinos u proučavanju često, gotovo pa zaboravljenih dionica bosanske kulturne povijesti. Nagrada će akademiku Pašiću biti uručena tokom promocije njegove knjige „Od stećka do nišana“ u subotu 10. juna.

Prje početka svečanosti, džuma namaz u Riječanskoj džamiji u Zvorniku predvodio je i hutbu održao dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog. Otvorena je i izložba slika Fikreta Jahića, a u programu su učestovali članovi hora Medžlisa IZ Zvornik.

Naš veliki pjesnik Hasan Kaimija se u drugoj polovini 17. stoljeća iz Sarajeva doselio u Zvornik, a svojim desetogodišnjim djelovanjem na tom području ostavio je dubok trag. Pored toga što je bio pjesnik, Hasan Kaimija je bio i šejh. Programom manifestacije, pored brojnih promocija knjiga, tribina, izložbi i mevluda, 17. juna planirana je, u saradnji sa Tarikatskim centrom, posjeta turbetu Hasan Kaimije, a zatim iftar i zikr u džamiji na Kula Gradu.

dani hasana kaimije 2017 2