Govoreći na Katedri fikha o propisima koji se odnose na namaz, posebno o njegovim glavnim dijelovima kao što su ruku i sedžda, profesorica fikha u Behram-begovoj medresi Azra Fazlović uputila je poruku u vezi s miradžom.

“U okviru našeg večerašnjeg razgovora nije moguće ne istaći posebno blagoslovljenje dane i noći mjeseca redžeba koje u sebi sadrže velike poruke miradža. Naša velika radost izvire iz veličanstvenog miradžskog uznesenja časnog poslanika Muhammeda, alejhi selam. Radosne smo i Allahu, dželle šanuhu, zahvalne što se sutra susrećemo sa noćnim trenucima u kojima je visoku čast miradža postigao Muhammed, alejhi selam, i čije je blagoslove prenio na svoj ummet.

Miradž je simbol blizine između Allaha, dželle šanuhu, i njegovog roba. Miradž je trajna poruka o vrijednostima namaza (salata) s kojim ćemo se neprestano primicati Gospodaru svjetova, Njegovoj milosti i oprostu.

Naš namaz je naš uspon do visoke časti po uzoru na našeg poslanika Muhammeda, alejhi selam, i njegov miradž. Zato neka naš namaz bude naš duboki doživljaj predanosti Allahu, dželle šanuhu, i naša velika radost. Muhammed, alejhi selam, kazao je da u namazu postiže najveće zadovoljstvo ovoga svijeta.

Upravo miradž može biti prekretnica i posebno nadahnuće da čuvamo svoj namaz kao najveći emanet i da u svojim namazima usavršavamo skrušenost i pokornost pred Gospodarom svjetova. Probdijmo ove dane i noći učvršćujući iman i oplemenjujući svoju dušu i svoje misli. Drago mi je što u sedmicama, neposredno pred miradž, na ovim našim katedrama fikha produbljujemo svoje znanje i razmišljanje o namazu. Molim Allaha, dželle šanuhu, da naša okupljanja blagoslovi i da i ovo naše djelo primi“, poručila je prof. Azra Fazlović.

Predavanje prof. Fazlović na ovosedmičnoj Katedra fikha, održano je u bosanskoj sobi Džamije „Kralj Abdullah“, u četvrtak 16. februara 2023. godine.