Anne Nyeng i Arben Deliu, profesori u gimnaziji „Rosborg“ iz grada Vejle u Danskoj, na njihovu zamolbu da se susretnu sa muftijom tuzlanskim, boravili su u Behram-begovoj medresi u Tuzli 11. septembra 2014. godine. Domaćini su im bili Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, i Ahmed Hatunić, direktor Medrese.

Dolazak profesora iz Danske vezan je za početak saradnje gimnazije „Rosborg“ i gimnazije „Meša Selimović“ iz Tuzle.

Muftija Fazlović upoznao je danske profesore s karakteristikama prakticiranja islama na ovome području, koje je dugo šest stoljeća.

Osnovni temelji islama garantiraju svakome čovjeku četiri prava: pravo na život, na vjeru, na imovinu i na čast. Ova prava utemeljena su u islamskoj doktrini, ali i praksi. Muslimani u Bosni i Hercegovini, kao i najveći broj muslimana u svijetu, na ovaj način razumije svoju vjeru. Zbog toga smo jako žalosni kada neki ljudi pređu ove granice, kazao je muftija Fazlović.

Pohvaljujući uspostavljanje saradnje tuzlanske i danske gimnazije, muftija je naglasio da u svijetu postoje univerzalne vrijednosti. Jedna od njih je i znanje. Stoga su škole predisponirane da uspostavljaju saradnju utemeljenu na znanju, zaključio je muftija.

O historijatu i razvoju Medrese, ali i današnjoj organizaciji i planovima ove škole goste je upoznao direktor Hatunić.