Svečanost povodom obilježavanja Lejletul-berata upriličena je u ponedjeljak, 6. marta 2023. godine i u džematu Vučkovci Gornji, Medžlis Islamske zajednice Gradačac. Zajedno s većim brojem imama i džematlija, svečanosti je prisustvovao muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Muftija Fazlović je govorio o vrijednom okrilju mjeseca ša'bana kao i njegove beratske noći.

– Nastojimo s pojačanom pobožnošću veličati našeg Gospodara, zahvaljujući Mu se. Allahu, dželle šanuhu, se obraćamo da Svojim blagoslovima obaspe poslanika Muhammeda, alejhi selam, njegove ashabe, zatim velikane našeg ummeta i naroda, kao i našu zemlju u kojoj živimo zadovoljni što je Svemogući odredio da ona bude naša sudbina.

Lejletul-berat je odabrana noć odabranog mjeseca ša'bana. Muhammed, alejhi selam, nas je podučio da Allaha, dželle šanuhu, molimo da u predramazanskom vremenu spusti Svoj veliki bereket kako bismo oplemenjeni dočekali najodabranije vrijeme – ramazansko vrijeme,  kazao je muftija Fazlović.

– Ako smo u dini-islamu, ako je naš iman jak, za nas nema straha i nećemo se žalostiti. Naša vjera je naša snaga. U srcima u kojima ima vjere ima i nade, optimizma, svjetla. S vjerom je svako dobro dostižno. Ako u našim porodicama ima vjere ima i morala a to znači da će naša djeca imati svijest o vrijednostima. A kad su djeca dobra, roditelji su zadovoljni. A ako je dobro stanje u porodicama, dobri su i naši džemati. Snažan je naš narod i naša država Bosna i Hercegovina.

Sa Lejletul-beratom se još snažnije okrećemo ramazani-šerifu, učvršćujući svoje ibadete, posebno namaz. A namaz je naše okretanje Gospodaru cijelim svojim biće, egzoterično i ezoterično, tijelom, umom i dušom. Sa namazom postižemo vlastiti integritet, kazao je muftija Fazlović.

Naglasio je da je džamija Allahova kuća u našem komšiluku, našem džematu. Ona je naš duhovni dom u koji smo dužni često dolaziti.

Muftija je džematlijama džemata Vučkovci Gornji kao i džematlijama iz drugih gradačačkih džemata, te prisutnoj ulemi prenio selame resiul-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića, iskazujući zahvalnost duhovnom poglavaru za njegovu brigu i veličinu misije koju obavlja u ovom vremenu.

O duhovnim pripremama za ramazan govorio je i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gradačac mr. Nusret-ef. Kujraković.

Imam džemata Vučkovci Gornji Zekir-ef. Alić je posebno istakao svoje džematlije i iskazao zadovoljstvo rezultatima koji su postignuti u ovom džematu.

Programu su prisustvovali imami Medžlisa IZ Gradačac koji su povodom ove mubarek noći izveli tradicionalni mevludski program.