Projekat Pomoć starijim i iznemoglim – kućna njega nakon uspješne realizacije u protekloj godini u Sarajevu i Zenici biće proširen na Tuzlu i Mostar.

Nosilac projekta je Ured za društvenu brigu, a u Sarajevu je u četvrtak, 1. aprila 2021. god. održan sastanak sa članovima timova iz muftijstava Sarajevskog, Zeničkog i Tuzlanskog.

Projekat su predstavile Emina Bešlija, Amela Brdar i Safija Malkić, a govorile su i o ulozi koordinatorica odjela za brak i porodicu i mladih u provedbi projekta.

Emina Bešlija iz Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice je podsjetila da je pilot projekt pokrenut krajem 2019. godine na inicijativu rukovodioca Ureda Ibrahim-ef. Malanovića. Projekat je prvobitno implementiran na području dva medžlisa Islamske zajednice, Sarajevskog i Zeničkog. Po uspješnom završetku 2020. godine odobren je nastavak projekta u ovoj godini sa proširenjem na muftijstva Tuzlansko i Mostarsko.

Tokom prošle godine u okviru ovog projekta realizovano je 1520 kućnih posjeta u oko 500 porodica na području Sarajevskog i Zeničkog muftijstva. Vrijednost prošlogodišnjeg perioda prema planu je bio oko 100.000KM. Provedba je prilagođena novim okolnostima izazvanim pandemijom te su posjete realizovane u skladu sa preporukama nadležnih institucija, posjetom i dostavom na vrata. Korisnike projekta obično se bira u saradnji sa lokalnim imamima koji su najbolje upućeni u stanje u džematima, a takođe i u saradnji sa zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

Na području Muftiluka tuzlanskog ovaj projekt će realizovati Medžlis Islamske zajednice Tuzla uz podršku Odjela za društvenu brigu Muftijstva tuzlanskog.