Svečana hatma dova za 28 polaznika mektebske nastave upriličena je 9. jula u džematu Bare, Medžlis Islamske zajednice Srebrenik. Svečanosti je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Nakon podne-namaza prisutne je poselamio imam džemata Muhamed-ef. Bašić, zatim su imami Medžlisa IZ-e Srebrenik proučili mevlud, a svršenici hatme su proučili odlomke iz Kur'ana i nekoliko ilahija i kasida.

Nakon mevludskog programa prisutne je poselamio glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik Refik-ef. Hodžić, koji je u svome obraćanju uputio čestitke svršenicima hatme, muallimu, roditeljima i džematlijama.

Svečanosti je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji je čestitao mekteblijama, muallimu, roditeljima i džematu, te je ukazao na važnost učenja i vrijednost znanja.

„Ne možemo gledati u svijetlu budućnost bez naše vjere i naše tradicije. Kada imamo snažnu vjeru onda imamo i moral i ljudskost. Tada smo dobri muslimani i dobri ljudi, korisni smo i sebi i drugima,“ kazao je muftija Fazlović.

Diplome svršenicima hatmi kao i prigodne poklone uručili su muftija Fazlović, glavni imam Refik-ef. Hodžić, kao i imam džemata Bare Muhamed-ef. Bašić.

Mekteblije koji prvi put završavaju hatmu su: Baraković Amila, Ferizović Muhamed, Čekić Ajna, Džaferović Lejla, Džaferović Benjamin, Kešetović Amra, Mutapčić Bakir, Mujkanović Jasmin, Mujanović Benjamin, Mehinbašić Dženita, Omerović Amar, Omerović Armin, Salihbašić Amila, Selimović Zehra, Tufekčić Almir i Vikalo Emina.

Mekteblije koji drugi put završavaju hatmu su: Džaferović Nejra, Džaferović Merjem, Džanić Haris, Hasić Anela, Hasanović Zula, Hodžić Ajla, Salihbašić Mahir, Salihbašić Amina, Selimović Muhamed, Vikalo Ismail, Vikalo Edhem i Mujanović Safija.

Svečanosti su prisustvovali glavni imami iz Gračanice i Odžaka, imami iz Srebrenika i okolnih medžlisa, kao i veliki broj džematija. Program je završen učenjem odlomka iz Kur'ana i dovom.

srebrenik bare 1

srebrenik bare 2