U Behram-begovoj medresi je srijedu, 21. februara ove godine održana promocija knjige “Ka vječnoj domovini” autora hafiza Merim-ef. Đulovića, imama Gazi Turali-begove džamije.

O knjizi su govoriti muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, dr. Sead-ef. Seljubac, hafiz Ahmed-ef. Huskanović i autor hafiz Merim-ef. Đulović.

Ova knjiga je zbirka 59 hutbi koje je hafiz Merim-ef. Đulović kazivao kao hatib u Gazi Turali-begovoj džamiji u Tuzli. Tekstovi koji se nalaze u knjizi nastali su vještim izričajem njihovog autora te ih karakteriše niz specifičnosti.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović je u svome obraćanju naglasio da je džumanska hutba jedinstveni medij putem kojeg se svake sedmice, u određeno vrijeme i sa posebnog mjesta, neposredno podučava načelima vjere i upućuje savjet muslimanima. Ova hutba je sastavni dio ibadeta džuma-namaza. U cjelokupnoj povijesti muslimana imala je važnu ulogu za ispravno razumijevanje i širenje islama. Stoga se ovom obligatnom vjerskom obredu, u svakom vremenu, pridavao veliki značaj. Istaknuti hatibi su bili posebno poštovani u zajednici vjernika i među ulemom.

– Doista je od izuzetne važnosti da jačamo svijest i odgovornost svih nas o nezamjenjivoj ulozi ibadeta džuma-namaza u okviru kojeg se velikom broju vjernika sa časne džamijske minbere putem hutbe neprestano prenosi vječna i spasonosna Božija istina kao zikr, poziv i uputa. Često sam slušajući kazivanja hutbi s minbera Gazi Turali-begove džamije razmišljao o velikoj odgovornosti koju su svi naši hatibi ponijeli, ali i o konkretnom primjeru veoma uspješno obavljenog emaneta kojem svjedočimo. Dobro pripremljena, sadržajna hutba mi uvijek uveća zadovoljstvo u ovom mubarek-danu našeg sedmičnog kalendara. A za nastajanje takve hutbe potrebno je vrijeme, doslovno svi dani između dva petka, u kojem će ta blagoslovljena poruka islama dozrijevati čitanjem, istraživanjem i pomnim razmišljanjem, kazao je muftija.

Muftija Fazlović je istakao kako sve znanje u knjigama ima svrhu da bude od koristi ljudima, a posebna odgovornost i umijeće je adekvatno ga prenijeti i poučiti ljude. Na tom putu je od ključne važnosti spoznati i razumjeti stanje i potrebe savremenika. Hutbe hafiza Đulovića zasnovane su na metodi mudrog i lijepim savjetima ukrašenog pozivanja.

– Želim ukazati na oporuku iz vakufname plemenitog Gazi Turali-bega, sačinjenoj 15. februara 1572. godine, a kojom je određeno da se u džamiji u Donjoj Tuzli koju je ovaj dobrotvor sagradio, kao i u džamiji ranije podignutoj u Čačku, postavi ”rječit i krepostan čovjek, odgojen i vješt govornik koji će svakog petka i za vrijeme Bajrama držati hutbe na ispravan način”. Hafiz Merim-ef. Đulović je nesumnjivo dostojan ove oporuke i časne uloge hatiba u Gazi Turali-begovoj džamiji, jednoj od najstarijih i najpoznatijih bosanskohercegovačkih džamija. Uvjeren sam da će knjizi njegovih hutbi Ka vječnoj domovini pripasti zapaženo mjesto u bogatoj ediciji koja već dugo nastaje iz pera naših uglednih alima i hatiba, poručio je muftija Fazlović.

Dr. Sead-ef. Seljubac je naglasio da su tekstovi ove knjige nastali vještim i umnim izričajem njihovog autora, kroz nekoliko godina, sa minbera Gazi Turali-begove džamije u Tuzli.

– Koliko god je dopadljiv i specifično vrijedan sadržaj tekstova način na koji su prezentirani još je vrjedniji. Vjerničke duše koje su prisustvovale džuma-namazu i slušale ih mogle su se napojiti prelijepim nasihatima. A šta je drugo vjera doli vrijedan savjet, naglašava dr. Seljubac.

Bosanskoj javnosti je do sada ponuđeno više sličnih knjiga, zbirki hutbi, koje su, prije svega, poslužile kao dobar izvor za hatibe u našim džamijama ali i kao dragocjena literatura za džematlije jer su pisane njima razumljivim i njima primjerenim jezikom, našim lijepim bosanskim jezikom.

– Posebna specifičnost hutbi hafiza Đulovića, a ona je izrazito naglašena u njegovim hutbama, jeste poziv na pozitivne promjene. Jako mnogo je rečenica koje završavaju upitnikom. U njima nas autor poziva da, u različitim kontekstima, preispitamo vlastito stanje spram konkretne oblasti dinskog ili društvenog života, ističe dr. Seljubac.

Glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović je istakao da je autor ove knjige, imam Gazi Turali-begove džamije hafiz Đulović, čovjek sa vrijednom biografijom koji više od deset godina drži hutbe i govori sa minbere lijepe Gazi Turali-begove džamije, jednog od najljepših simbola Tuzle. Hafiz Huskanović je podsjetio prisutne na kur’anske ajete koji pozivanju vjernike na lijep govor.

– Hutba može biti primjer najljepšeg izričaja i najljepšeg govora. Govor je Allahova blagodat a najbolji govor je onaj koji je kratak, sažet i koji u sebi nosi puninu poruke. Čestitam našem hafizu Merim-ef. i molim Allaha da još puno ovakvih uspjeha imamo u našem kolektivu, kazao je hafiz Huskanović.

Hafiz Merim-ef. Đulović je završio Behram-begovu medresu, nakon čega je godinu dana boravio na Zarqa Private University u Ammanu (Jordan) na usavršavanju arapskog jezika. Diplomirao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Od 2013. godine je imam, hatib i muallim u Gazi Turali-begovoj džamiji u Tuzli. Dobitnik je prve nagrade na konkursu za najsadržajniju hutbu koji je raspisala Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 2016. godine.

– U hutbama su zastupljene teme iz duhovnosti, morala, potrebi vjerničkog rada na sebi, ali i teme koje su aktuelne u svakodnevnici koje donesu životni izazovi, kao i teme o patriotizmu i izgradnji društva u kojem ljudi žive. To su teme koje tretiraju oblast odgoja, terbijeta duše, teme koje govore o značajnim datumima kako po pitanju vjere, tako i države, kaže autor Merim Đulović.

Prema jednoj od hutbi koja se nalazi u knjizi u produkciji RTVTK snimljena je i filmska priča „Šehid“. Autor ističe da je cilj objavljivanja ove knjige da se nekih važnih poruka stalno prisjećamo, da im se vraćamo, iščitavamo ih u krugu porodice.

– Nadam se da će knjiga “Ka vječnoj domovini” poslužiti našem duhovnom uzdizanju, i da će nas podsjećati da biti dobar vjernik znači stalno raditi na sebi, stalno biti u misiji koja će nas učiniti boljim ljudima. Želio bih da nas teme o domovini učine odgovornijim i odlučnijim u namjeri da našu domovinu nastavimo izgrađivati jer je to emanet koji smo od naših predaka preuzeli, kazao je hafiz Merim-ef. Đulović.

Organizatori ove promocije bili su Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Behram-begova medresa a u programu je učestvovao Hor Gazi Turali-beg. Moderator je bio Esmir-ef. Hasanović.

Promocija je upriličena u okviru programa MIZ Tuzla kojim se obilježava 15. februar, dan kada je 1572. godine sačinjena vakufnama plemenitog Gazi Turali-bega.