Promociju su organizirali Medžlis IZ-e Tuzla i Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli

U plavoj sali Bosanskoga kulturnoga centra u Tuzli 3. novembra ove godine je promovirana knjiga „Muslimani u Evropskoj uniji“ autora dr. Amira Karića. Sala je bila ispunjena do posljednjega mjesta.

Promotori su bili dr. Enes Karić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH, dr. Dževada Šuško, direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka iz Sarajeva i dr. Mensur Husić, pomoćnik direktora Behram-begove medrese za nastavu. Moderator promocije je bio dr. Vedad Gurda, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Autor je u svojoj besjedi istakao da je želio istražiti društveni i politički položaj muslimana u Europskoj uniji, s posebnim akcentom na muslimane u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Švedskoj. Napomenuo je da su primjetne velike razlike u pristupu pitanju muslimana u vlastitim društvima. Postoji britanski, njemački  i švedski pristup.

Akademik Enes Karić istakao je da ova knjiga korespondira s velikom izbjegličkom krizom. Gotovo da je aktuelna izbjeglička kriza u Europi identična izbjegličkoj krizi koja se događaju u ratu.

Dr. Dževada Šuško kazala je da ova knjiga opetuje pitanja koja Bošnjaci postavljaju od kraja 19. stoljeća.

– Od toga vremena muslimani sebi postavljaju pitanje kako i na koji način živjeti u Europi. Kako sačuvati islamski identitet živeći u Europi.

Dr. Mensur Husić je kazao da su muslimani izazov za brojne pojedince i državne institucije u Europi.

Promociji su prisustvovali brojni gosti iz političkoga, kulturnog, javnog i vjerskog života Tuzle i Tuzlanskoga kantona: muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, rektor Univerziteta u Tuzli prof.dr. Enver Halilović, direktor Behram-begove medrese Ahmed ef. Hatunić, Hasan-ef. Spahić, predsjednik MIZ Tuzla, i dr.

promocija karic 150