U Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu u nedjelju, 31. jula 2022. godine je upriličena promocija knjiga “Genocidna namjera Bratunac 1992.” I i II, autora mr. Ramiza Salkića, potpredsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Na promociji su, pored autora, govorili urednik Mehmed Pargan, te recenzenti dr. Muamer Džananović, Almasa Hadžić i Sevret Mehmedćehajić.

Riječ je o knjgama koje su dio šireg projekta prikaza i dokumentovanja genocidne namjere nad Bošnjacima Bratunca 1992. godine, a koje obrađuju dešavanja iz perioda agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu u naseljima Hranča, Repovac i Borkovac i naselju Glogova.

Za ova dva izdanja knjige “Genocidna namjera Bratunac 1992.” govorilo je više od 50 sagovornika koji su preživjeli torture i zločine.

Prema dostupnim podacima u naselju Glogova je u periodu 1992- 1995. godina ubijeno ukupno 388 stanovnika, od toga 26 djece i 20 žena.

U naseljima Hranča, Repovac i Borkovac ubijena su 92 stanovnika, među kojima 12 djece i devet žena.

U Hranči se desilo i prvo ubistvo na području opštine Bratuncu na početku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, kada je ubijena djevojčica od pet godina.

U Glogovoj je izvršeno prvo masovno strijeljanje u našoj domovini, 9. maja 1992. godine, kada je pored mjesne džamije ubijeno više od 60 osoba.

U svom obraćanju prisutnima potpredsjednik Salkić je istakao važnost kulture sjećanja.

– Naša je obaveza da iskoristimo slobodu da zadokumentujemo, da napišemo historiju onako kako se ona zaista i desila. Ove knjige koje večeras promovišemo su doprinos tome – poručio je Salkić.

Večerašnju promociju je organizovala Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Bratunac.