Svečana promocija učača Kur'ana i hatma dova polaznika mektebske nastave u džematu Lukavac Grad održana je 19. marta ove godine.

Program, kojem je prethodio defile polaznika kroz Lukavac, sastojao se od učenja Kur'ana, ilahija, kasida i recitala, a učestvovalo je nekoliko horova.

S polaznicima je u proteklom periodu radila muallima Hasiba Saračević, koordinatorica za brak, porodicu i ženski aktivizam pri Muftijstvu tuzlanskom. Ona se u svome obraćanju prisjetila pokretanja mekteba za odrasle početkom devedesetih godina, kao i škole Kur'ana za odrasle 1994. godine u džematu Turski Lukavac. U ovaj mekteb je polazilo mnogo osoba, a sve više je i mladih kojima nije teško, u večernjim satima, nakon povratka iz škole, dolaziti u mekteb i učiti Kur'an.

Posebnost ovog mekteba je i određeni broj žena koje redovno dolaze, kako bi učile Kur'an. Većina njih danas ima preko osamdeset godina i  kažu kako nemaju namjeru odustati.

Prigodno predavanje održala je Emira Kavazović, koordinatorca za brak, porodicu i ženski aktivizam pri Medžlisu IZ-e Gradačac, koja je istakla vrijednost učenja i podučavanja drugih Kur'anu.

Mekteb za odrasle i školu Kur'ana trenutno pohađa 107 polaznika svih generacija, podijeljenih u 4 grupe. Nedavno je njih 60 završilo hatmu, a na ovoj svečanosti dobili su priznanja i promovirani su kao učači. Muallima Saračević uručila je diplome i mlađoj grupi od 32 polaznika koji su proučili hatmu.

Glavni lukavački imam Zijad-ef. Vehabović je čestitao muallimi Saračević, njenim učenicama i učenicima na njihovom uspjehu.

Izaslanik muftije tuzlanskog hafiz Ahmed-ef. Huskanović u svome obraćanju je govorio o ulozi majke i žene u našim porodicama.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.