U subotu, 9. decembra 2017. godine u džematu Brka Nova upriličen je hatmenski ispit za 11 polaznika mekteba ovoga džemata koji su u proteklom periodu, pred svojim muallimom, proučili cijeli Kur'an i ovladali osnovnim znanjima iz oblasti akaida, fikha i ahlaka.
Kandidati su, kako je to odveć ustaljena praksa, pred vjersko-prosvjetnom komisijom Medžlisa IZ-e Brčko, isti ispit uspješno položili i samim tim stekli uslove za javni ispit.
Svečanost je počela nakon podne-namaza a u ime domaćina kratko se obratio Amer-ef. Čandić i predao program na vođenje glavnom imamu mr. Mustafi-ef. Gobeljiću.
Uslijedio je ispit iz oblasti akaida, fikha, ahlaka, tedžvida te praktičnog učenja Kur'ana kada su kandidati imali priliku pokazati nivo znanja.
Po završetku ispita glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čelić Islam-ef. Hrnjić prisutnim se džematlijama obratio prigodnim predavanjem.

Svečana prozivka kandidata bila je prilika za dodjelu nagrada i diploma, u ime Medžlisa IZ-e Brčko i džemata Brka Nova. Program je upotpunjen učenjem posljednjih sura Časnog Kur'ana, od strane svršenika hatmenskog ispita.
Diplomom svršenika hatmenskog ispita ovom prilikom okitili su se: Čorbadžić Emina, Čorbadžić Adela, Karahasanović Eldin, Memišević Fata, Hanušić Merisa, Osmanagić Mina, Junuzović Nejra, Salkanović Haris, Kasumović Benjamin, Hukić Amar i Šerifović Kenan.