Medžlis Islamske zajednice Tuzla upriličio je u srijedu, 6. marta u Kulturno-obrazovnom centru Tušanj-Slatina promociju Monogarafije tuzlanskih vakufa – II knjiga, autora mr. Elmedina Avdibašića i mr. Dženana Rahmanovića.

Promociji su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, predsjednik IO Medžlisa prof. dr. Amir Karić, glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, direktori institucija Islamske zajednice i Grada Tuzla, tuzlanski imami, džematlije, vakifi i gosti.

Prigodnim riječima i čestitkama obratili su se muftija Vahid-ef. Fazlović, kao i predsjednik prof. dr. Amir Karić ističući značaj ove Monografije.

O Monografiji su govorili dr. sc. Senaid Zajimović, dr. sc. Midhat Spahić i Hasan Spahić, prof.

Istaknuto je da druga knjiga Monografija tuzlanskih vakufa sadrži katastarske, historijske, geografske i druge značajne podatke o vakufskim nekretninama u prigradskim katastarskim općinama. Ovaj sveobuhvatan prikaz prati vakufe kroz različite društveno-ekonomske sisteme u periodu vladavine Austro-Ugarske monarhije, Kraljevine SHS, Jugoslavije do današnjeg vremena. Pomenuti sistemi različito su se odnosili prema vakufu, ali je zajednički cilj svima bio oduzimanje i slabljenje vakufa i njihovo prisvajanje.

Podaci izneseni u ovoj Monografiji ukazuju na značajne aktivnosti na obnovi i revitalizaciji vakufa u prigradskim područjima Tuzle. Monografija donosi i zanimljive podatke o životu, vjerskim objektima i upravljanju vakufima u prigradskim područjima koje su autori prikupili prelistavajući neobrađenu arhivsku građu staru 100 i više godina, a većina ovih podataka će je ovom prilikom prvi puta objavljena.

Izdavači Monografije su Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Vakufska direkcija Sarajevo. Stručni saradnici koji su dali značaja doprinos u pripremi Monografije su mr. Kemal Nurkić i Šemso Kadrić ing. geod. Dizajn i tehničko uređenje potpisuje Eldin Mehmedović.

Ranije, 2017. godine izdata je prva Monografija tuzlanskih vakufa u kojoj su prikupljeni i obrađeni podaci o vakufima na području katastarskih općina: Tuzla I, Tuzla II, Tuzla III i Tuzla IV, vakufi koji se nalaze u gradskoj zoni. U narednom periodu planirano je izdvanje treće edicije o tuzlanskim vakufima.

Tokom promocije prikazan je i kratki dokumentarni film “Tuzla-grad vakufa” autora Eldina Mehmedovića.