“Prilozi iz kulture bosanskih muslimana“, „Zvornik u Osmansko doba“ i „Povijest islama 1“ knjige su koje su promovisane u utorak, 15. marta 2022. godine u Tuzli. Tri pomenute knjige autorsko su djelo dr. Šefke Sulejmanovića, direktora Instituta za društvena i religijska istraživanja, a koje je autor izdao 2021. godine.

Knjige su, u Kongresnoj sali hotela Salis, promovisali prof. dr. Izet Šabotić, prof. dr. Mirza Sarajkić i prof. dr. Amir Karić.

Promociji je prisustvovao muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović. Muftija se u ime Islamske zajednice i Muftijstva tuzlanskog zahvalio dr. Sulejmanoviću.

“Ono što je do sada uradio dr. Sulejmanović veliko je, impozantno je. Skoro da nema nijedne značajnije uloge u Islamskoj zajednici a da ona nije bila imanentna dr. Šefki Sulejmanoviću, od džemata i mekteba, zatim obdaništa, naših obrazovnih, kulturnih, naučnih ustanova, naših mnogobrojnih tijela. Dr. Sulejmanović je bio u tome sa mnogo entuzijazma, predanosti. Bio je pozvan, jer smo bili sigurni kada se uključi dr. Šefko da će posao dobro teći. Dugujemo profesoru Šefki veliku zahvalnost”, poručio je muftija Fazlović.

O knjizi koja, kroz duži vremenski period, tretira kulturu bosanskih muslimana odnosno Bošnjaka „Prilozi iz kulture bosanskih muslimana“ govorio je prof. dr. Izet Šabotić. Bosanskohercegovačka kulturna zaostavština je jako bogata i historijski se može pratiti od prahistorije do danas. Dio te kulturne historije Bosne i Hercegovine jeste i kultura Bošnjaka. Dr. Šabotić je u predstavljanju knjige govorio i o obrazovnim ustanovama islamske provenijencije, medresama. Riječ je o zvorničkoj, staroj medresi o kojoj je autor Sulejmanović našao mnogo detalja te o tuzlanskoj Behram-begovoj medresi.

„Zvornik u Osmansko doba“ predstavlja originalan naučno-istraživački rad i mnogostruko vrijedan doprinos u proučavanju historiografije Bosne i Hercegovine u Osmansko doba sa posebnim osvrtom na područje Zvornika. Čitajući ovo djelo, kazao je promotor druge knjige prof. dr. Mirza Sarajkić, uočljivo je da je to detaljna studija koja referira na jednu kompleksnu dugotrajnu epohu odnoseći se na Zvornik i okolinu od 15. pa do 18. stoljeća.

O knjizi „Povijest islama“ govorio je prof. dr. Amir Karić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Samo ako razumijemo događaje iz prošlosti možemo razumjeti sadašnje pojave i događaje. Dobra budućnost, dodao je dr. Karić, može biti zagarantovana ako temeljito radimo u sadašnjosti. Historičar izučavanjem prošlosti nastoji dati pouku za sadašnjost i budućnost, jer historija ima svoju unutrašnju logiku.

Zavičaju se ne možemo odužiti, kazao je u svom obraćanju prisutnima autor dr. Šefko Sulejmanović.

“Smatrao sam da ovim, bar jednim dijelom činim ili izvršavam svoju obavezu. Drago mi je da je na promociji veliki broj Zvorničana. Pored Zvornika, Tuzla je moj drugi zavičaj. Mnoge od nas Tuzla je prihvatila i mi smo izgrađivali svoje živote u ovom gradu i mislim da trebamo biti zahvalni ovome gradu zbog toga”, poručio je dr. Sulejmanović, zahvalivši se svima onima koji su zaslužni za njegov plodonosan rad.