Na tuzlanskom Trgu slobode u petak, 11. novembra 2022. godine, održan je mimohod u organizaciji Udruženja „Žene Srebrenice“ kojem su prisustvovale majke, supruge i članovi porodica ubijenih Bošnjaka Srebrenice i Podrinja.

Podršku mimohodu dali su tuzlanski imami i džematlije. U Čaršijskoj džamiji je proučena hatma-dova pred duše šehide Srebrenice i naše domovine. Hatme su proučili učenici Behram-begove medrese, džematlije i imami džemata Jalska džamija, Mejdanska džamija i Lipnica, kao i džematlijke iz Gračanice.

Na ovaj dan prisutni su se prisjetili i rahmetli Hajre Ćatić, ali i značaja koji je ona imala u borbi za istinu i pravdu kad je riječ o stradanjima srebreničkih Bošnjaka.

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” i srebrenička majka koja nije uspjela pronaći posmrtne ostatke sina Nihada, preselila je na bolji svijet u utorak, 9. novembra 2021. godine. Majka Hajra je godinama tragala za posmrtnim ostacima sina Nihada Nine Ćatića, srebreničkog novinara koji je posljednji put viđen 11. jula 1995. godine, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Ovom prilikom je proučen i kelimei-tevhid pred njenu dušu.

Biranim riječima podrške majkama, članovima Hajrine porodice i prisutnima obratio se glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, izaslanik muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića.

Ovog mjeseca uz majke su bili tuzlanski imami Memsudin-ef. Gobeljić, hafiz Ahmed-ef. Rahamnović i Sifet-ef- Suljić. Uz majke su danas bili i učenici prvog, drugog i trećeg razreda Gimanzije „Meša Selimović“ u pratnji profesorica Almedine Imširović, Sanele Kadirić i Azre Pihljak.