Uprkos lošem vremenu, snijegu i niskoj temperaturi, u nedjelju 3. januara 2016. godine poslije jacije, u Hadži Džaninoj džamiji u Janjarima upriličen je Mevlud povodom obilježavanja dana u kojem je rođen naš Poslanik, Muhammed s.a.v.s. Mevludu je prisustvovao lijep broj džematlija, ali i gostiju iz susjednih džemata.

Mevludski program izveli su polaznici mektebske nastave u Janjarima i imami Mujaga ef. Cifrić, Irfan ef. Grabčanović te domaćin Damir ef. Čokić. Na žalost, zbog lošeg vremena, uprkos nastojanjima, preostali dio imama MIZ Bijeljina, bio je spriječen da prisustvuje Mevludu. Mevludu su prisustvovali i članovi Izvršnog odbora MIZ Bijeljina, prof. Nihad Redžić i prof. Dževid Ahmetović.

Prigodno predavanje održao je domaćin Džemata Janjari, Damir ef. Čokić, u kojem je istakao važnost obrazovanja djece kroz instituciju mekteba, kazavši:

“Djeca koja pohađaju mekteb su djeca koja su izvela večerašnji mevludski program. I to su naša najbolja djeca. To su djeca koja u mekteb dolaze dok se druga djeca igraju, koja dolaze u mekteb i kad kiša pada i kad snijeg zagrne ulicu. Uporni su, imaju jaku želju i čvrst nijjet da o svojoj vjeri nauče što više. Blago li se njima i blago li se njihovim roditeljima.