U Kuvajtskoj džamiji u Matuzićima, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Doboj, 6.11.2022. g. je proučena hafiska dova Esmi Aličić. Hafiza Aličić je devedeseti hafiz Behram-begove medrese.  Njen muhafiz je Abdullah Kapo, profesor u Behram-begovoj medresi.

Hafiskoj dovi su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz dr. Senaid Zajimović, muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević, muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji Jasmin-ef. Bekrić, nekadašnji muftija banjalučki Edhem-ef. Čamdžić, rodbina, profesori, prijatelji.

Prisutnima se na početku obratio glavni imam Medžlisa Doboj Ibrahim-ef. Halilović. Nakon obraćanja glavnog imama, hafizi su proučili kraće odlomke iz Kur'ana a zatim se obratio i muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, ukazujući na fadilete učenja Kur'ana i vrijednosti koje Kur'an nudi vjerniku u svakodnevnom životu.

– Islamska zajednica kao najvažnija, najdugovječnija institucija u Bošnjaka, stotinama godina na različite načine bdije i čuva Kur'ani-Kerim. Zato mi učenjem Kur'ana učenjem u našim mektebima, učenjem u našim medresa, pripremamo našu djecu, našu omladinu da žive na dunjaluku u punom kapacitetu – naglasio je muftija Dizdarević-

Zatim je mlada hafiza Esma proučila posljednje sure iz Časnog Kur'ana, te je njen muhaffiz hafiz Abdullah Kapo proučio hafisku dovu.

Izaslanik reisul-uleme hafiz dr. Zajimović je u ime Rijaseta i Reisul-uleme hafizi uručio diplomu, čestitajući njoj, njenom muhaffizu, Medžlisu i Muftijstvu. Dr. Zajimović je ovom prilikom prenio selame reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, te je ukazao na značaj odgoja i žrtvu koju odgojni proces podrazumijeva.

– Matuzići su u zadnjih nekoliko godina napredovali u svakom pogledu, a posebno u vjerskom i infrastrukturalnom pogledu. Sa današnjom promocijom hafize Esme Aličić ovo mjesto ima četiri hafiza. A još dva trenutno uče hifz. Odgojena je jedna vrijedna generacija koja je na svojim plećima iznijela teret odbrambenog rata i razvoja i napretka vjerske svijesti kod mladih.

Odgoj djece je težak posao, i fizički i emocionalno. Iscrpljuje koliko i ispunjava. Biti roditelj prije svega znači žrvtovati se. Zato je potrebno više uživati u životu sa njima.

Najbolje sijelo je sijelo u kome otac i mati sjede sa djecom, razgovaraju i šale se, bez pritisaka. Djeca su u svojim školama i fakultetima već imala dovoljno pritisaka. Dovoljno je da slušaju ono što im oni imaju kazati. Ne moraju ništa od njih tražiti. Na kraju, pamte se samo lijepi trenuci i radost koju donose, pamti se ponos na njihov uspjeh i osjećaj zadovoljstva zato što se radi o našoj djeci – kazao je Zajimović.

Hafiz Abdullah-ef. Kapo kazao je da je hafiza Esma prepoznatljiva po svojoj blagosti i lijepoj naravi.

– Znao sam joj tokom preslušavanja govoriti da joj hifz, kao takvoj, pristaje. Odgovorna je i pedantna osoba, ne sjećam se da je za sve ovo vrijeme i jednom zakasnila na preslušavanje, uživo ili online. S hifzom se identifikovala, ali se pored toga i pored rada u učeničkom časopisu Misak, istaknula i na drugim poljima. Bila je pozitivna i strpljiva, a i širila je tu pozitivnu energiju oko sebe. Nadam se da će na fakultetu još više briljirati i svojim primjerom privući druge Kur'anu i svjetlosti upute, što od nje i očekujemo. Naravno, za sve ovo su dosta zaslužni Esmini roditelji koji su istinski primjer tradicionalne bošnjačke porodice privržene vjeri i zajednici – istakao je hafiz Kapo.

Esma Aličić, kćerka Selvira i Šemse, rođena je 25. augusta 2002. godine u Tešnju. U devetoj godini završila je učenje Amme džuza pred hafizom Zaim-ef. Šiljićem. Godine 2017. u Matuzićima je završila Osnovnu školu “21. Mart” kao učenica generacije. Iste godine upisuje i Behram-begovu medresu u Tuzli, gdje i počinje učiti hifz pred muhaffizom prof. Abdullah-ef. Kapom. Kao učenica Medrese, veliki doprinos dala je radu školskog časopisa “Misak”u čijoj redakciji je bila lektor, a kasnije i zamjenik urednika. Medresu završava 2021. godine kao odlična učenica nakon čega upisuje Politehnički fakultet Univerziteta u Zenici, odsjek Softversko inženjerstvo. Posljednje stranice Kur'ana naučila je napamet 23. augusta, a hifz je polagala pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u periodu od 5. do 19. oktobra ove godine. Prva je hafiza u Matuzićima.