Hafiska dova Fadilu Umihaniću proučena je u nedjelju, 19. septembra 2021. godine u džamiji u Bašigovcima Gornjim, Medžlis Islamske zajednice Živinice.

Hafiskoj dovi prisustvovali su izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, muftija  tuzlanski  Vahid-ef.  Fazlović, predsjednik Sabora IZ-e u BiH Safet Softić, direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić, predstavnik Fondacije za hifz Džemal Muslih, glavni imami, imami, hafizi, muderrisi, vakifi, članovi porodice mladog hafiza i džematlije.

Tokom ove svečanosti prisutnima su se obratili džematski imam Ibro-ef. Mulić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Živinice Sedin-ef. Karić i direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić.

Čestitke hafizu Fadilu Umihaniću, 82. hafizu Behram-begove medrese, njegovoj porodici, Medresi i džematu uputio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Muftija Fazlović je u svome obraćanju govorio o Kur'ani-kerimu i zikru. Svim sljedbenicima dini-islama Allah, dž.š.,  je s Kur'ani-kerimom ukazao čast, ugled, dostojanstvo i snagu, kazao je muftija Fazlović.

“Ne smijemo smetnuti s uma da smo muslimani i da nam je Allah, dž.š., među Svojim blagoslovima dao zemlju Bosnu i Hercegovinu čiji su temelji hiljadugodišnji. Njezine temelje su čuvale generacije prije nas. Danas je ova naša lijepa domovina zaštićena svojim granicama i nužno je da bude sačuvana i zaštićena svojim sinovima i kćerima, svojim stanovnicima, svima koji je vole. Posebno Bošnjaci svoju zemlju moraju čuvati znanjem, vjerom i moralom, čestitošću, odgajanjem svojih porodica, blagošću prema bratu i sestri u džematu, otklanjanjem svakog vida nepravde.

S ponosom možemo istaći da je hafiz Fadil Umihanić simbol mladih ljudi u Bosni i Hercegovini sa sviješću o onome što je ispravno. On potiče iz čestite porodice. Uz odgoj u porodici moramo imati i dobre institucije u kojima se uči i odgaja kao što je to Behram-begova medresa u Tuzli i sve ostale naše medrese“, kazao je muftija Fazlović.

Hafisku dovu pručio je muhafiz Nedžad Vehabović, kojem je ovo sedmi kandidat kojeg izvodi u zvanje hafiza Kur'ana Časnog.

U najsvečanijem dijelu programa diplomu hafiza Kur'ana Fadilu Umihaniću uručio je hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, izaslanik reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića. Hafiz Malkić je govorio o vrijednosti učenja Kur'ana, hafizima i njihovom mjestu u ummetu Muhammeda, a.s., kao i o kvalitetnom znanju i obrazovanju. Podsetio je na riječi zapisane na jednom univerzitetu u Africi u kojem se kaže da za uništenje jedne nacije, naroda nisu potrebne atomske bombe i drugo oružje, nego je dovoljno srušiti sistem obrazovanja i dozvoliti učenicima i studentima da prepisuju i varaju na ispitima. Onda u rukama takvih ljekara umiru pacijenti, zgrade se ruše sagrađene rukama takvih inžinjera, novac bježi iz ruku takvih ekonomista a pravda nestaje pored takvih pravnika i sudija.

„Krah obrazovanja je krah jedne nacije, jednoga naroda. Mi se nadamo da će se naši momci i djevojke truditi da uzimaju što bolje znanje, da se školuju u što kvalitetnijim školama i fakultetima, te da će na taj način biti zadovoljni oni, njihovi roditelji i naš Gospodar Allah, dž.š.“, kazao je hafiz Malkić.

U programu su učestvovali Ahmed Alili i Hor Bir Bošnjak.

Hafiz Fadil Umihanić rođen je 31. oktobra 2001. godine u Tuzli od majke Šefike i oca Šekiba.  Osnovno obrazovanje završio je u Tuzli te je predstavljao Bosnu i Hercegovinu i osvajao medalje na međunarodnim takmičenjima i kampovima na Tajlandu, Vijetnamu, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama. Behram-begovu medresu u Tuzli upisuje 2017. godine. Hafiz Fadil Umihanić učenje Kur'ana napamet pred svojim muhafizom Nedžadom Vehabovićem, profesorom u Behram-begovoj medresi, počinje 3. decembra 2018. godine a završava 11. aprila  2021. godine. Pored hifza, mladi hafiz ostvaruje i superodličan uspjeh u školi i postiže zapažene rezultate na takmičenjima. Na putu učenja hifza veliku podršku mu je pružala porodica, muhafiz, prijatelji i njegova škola. Bio je član programa Eš-Šafi Fondacije za hifz Časnog Kur'ana.

Pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hifz je položio 25. augusta ove godine.