Hafiska dova Maliku Huremoviću, učeniku Behram-begove medrese u Tuzli, proučena je u subotu 8. febuara 2020. godine u džamiji Medrese. Njegov muhaffiz je Mirnes-ef. Spahić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi.

Hafiskoj dovi su prisustvovali izaslanik Reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, izaslanik Muftije tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac, direktor Behram-begove dr. Ahmed-ef. Hatunić, glavni imam MIZ Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović, direktor Fondacije za hifz Časnog Kur'ana Džemal Muslih, brojni hafizi, tuzlanski imami, imami, alimi i gosti.

Prisutnima su se obratili direktor Behram-begove dr. Ahmed-ef. Hatunić i glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Izaslanik Muftije tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac je istakao da su hafizi poseban, časni dio ummeta. Biti hafiz je golemo i odgovorno, a postati hafiz nije ni malo lahko. Za to su potrebni ljubav prema Kur'anu, velika hrabrost, ustrajnost i život po Kur'an-i-kerimu, kazao je dr. Seljubac.

Diplomu hafiza Kur'ana Časnog Maliku Huremoviću je uručio izaslanik Reisul-uleme hafiz dr. Mensur-ef. Malkić. On je čestitao mladom hafizu, njegovom muhafizu, porodici, džematu, Medžlisu IZ-e Tuzla i Behram-begovoj medresi.

„Prema zvaničnim podacima od 2001. godine pa do kraja 2019. godine pred komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini položilo je 369 hafiza. Najviše hafza bilo je tokom 2019. godine, čak 41 hafiz. Hafiz Malik Huremović je pečat na ovom dugom spisku i popisu odabranika Allaha, dž.š., među onima koji su hifz polagali prošle godine. On je danas zasjao, na njegovoj čehri se vidi i ponos i sjaj. Svi smo danas ponosni na njega“, kazao je hafiz Malkić.

Malik Huremović, sin Fatime i Džemala, rođen je 2001. godine u Tuzli. Trenuto je učenik četvrtog razreda Behram-begove medrese. Hifz je počeo učiti u prvom razredu Medrese pred muhafizom Mirnes-ef. Spahićem. Prije upisa u Medresu mektepsku pouku je pohađao u džematu Lipnica, a njegovi muallimi bili su Sifet-ef. Suljić i Amir-ef. Saletović.  Hifz je položio 30. decembra 2019. godine pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Hafiz Huremović je 71. hafiz među učenicima i profesorima Behram-begove medrese od 2000. godine do danas.