U tuzlanskoj džamije Plane u subotu 19. juna 2021. godine proučena je hafiska dova Nuriji-ef. Čikariću, tuzlanskom imamu koji je u 62. godini postao hafiz Kur'ana Časnog. Njegov muhafiz je Mirnes-ef. Spahić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi i ovo je njegov 37 kandidat kojeg izvodi u zvanje hafiza Kur'ana Časnog.

Svečanosti u tuzlanskom džematu Plane je prisustvovao izaslanik Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini muftija zenički hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Medžlisa Tuzla dr. Amir Karić, direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja dr. Šefko Sulejmanović, direktor biblioteke „Behram-beg“ mr. Admir Muratović, predstavnik Svjetske organizacije za hifz Džemal Musleh, glavni imami, hafizi, imami, gosti iz Turske, članovi porodice i prijatelji hafiza Čikarića.

 

Riječima dobrodošlice obratio se glavni imam Huskanović koji je istakao da je ovo čast za Medžlis, kao i za tuzlanski džemat Plane. Uputio je čestitke novom hafizu Čikariću, njegovom muhafizu i porodici. Hafiz Huskanović je izrazio nadu da će Uzvišeni Allah otvarati puteve kur'anske, da ove uspjehe krunišemo i duhovnim uspjesima, te napredovanjem na duhovnom putu i odgoju generacija naših džematlija, a posebno mladih.

U ovoj svečanoj prilici muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je uputio čestitke hafiz Nuriji-ef. Čikariću, njegovom muhafizu Mirnes-ef. Spahiću, porodici, medžlisu.

-Ključne blagodati su ljudski razum i srce. Allah dž.š. je dao snagu čovjeku putem razuma i srca. Tolika je to snaga da se Kur'an-i-kerim smiri u ljudskom umu i srcu, da možemo mi Allahovi robovi obuhvatiti Kur'an tako što ga možemo naučiti napamet. Budimo Allahu, dž.š., zahvalni što smo muslimani, što imamo sve ove spoznaje, što nam je vjera snažna, što je naš put Kur'an-i-kerim, što je naš uzor Muhammed, s.a.v.s., njegov sunnet i hadis, kazao je muftija Fazlović.

Hafisku diplomu hafizu Čikariću uručio je izaslanik Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini muftija zenički hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

-Jedan od najznačajnijih medija, u kojima se čuva Kur'an-i-kerim nije ni papir ni neki digitalni mediji, to su hafizi, njihovi umovi, srca i duše čuvara Kur'an-i-kerima. Allah, dž.š., je blagoslovio Bosnu i Hercegovinu i ovu generaciju muslimanu, jer mi svjedočimo pravu, autentičnu renesansu islama. Renesansu koja se organizira pod pokroviteljstvom, vodstvom, usmjeravanjem i radom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. (…) Nikad u Bosni i Hercegovini nije bilo više hafiza i učača Kur'an nego što je to sad. To je nimet, blagodat kojoj mi svjedočimo. Bilo je vremena kada u Bosni i Hercegovini u jednoj godini nije bilo nijednog novog hafiza. Bilo je godina kad bismo imali samo jednu hafisku dovu u godini. Historijska perspektiva je bila valovita. U Drugom svjetskom ratu je ubijeno gotovo 70% hafiza u Bosni i Hercegovini. Poslije toga je, također, bilo teško vrijeme za hafize. Alija Nametak u „Sarajevskom nekrologiju“ bilježi da je 1946. godine učena mukabela u zeničkoj kaznionici na kojoj je bilo više hafiza nego li u jednoj džamiji u Bosni i Hercegovini. Bila su to teška vremena koja smo krvlju šehida bacili sa svojih ramena i sad možemo otvoriti novu perspektivu i nove horizonte u smislu učenja Kur'ana i onog što to podrazumijeva, kazao je muftija Dizdarević.

Hafiz Čikarić je rođen u Donjoj Kamenici, općina Zvornik 1959. godine. Osnovnu školu je završio u rodnom selu i kao učenik generacije upisuje Gazi Husrev-begovu medresu 1973. godine. Prije Agresije na Bosnu i Hercegovinu je radio u džematima Jošanica, Križevići i Kraljevići. Bio je pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1996. godine. Vraća se u džemat Kraljeviće, a ujedno je postavljen i za glavnog imama Medžlisa Zvornik. Tu ostaje do 2013. godine, kada prelazi u džemat Plane, MIZ Tuzla.

Hafiz Čikarić je osmi hafiz u kolektivu Medžlisa Tuzla. Novi hafiz je pomjerio granice polaganja hifza time što je sa svoje 62 godine, najstariji kandidat koji je položio hifz u povijesti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.