U nedjelju, 26. aprila 2015. godine poslije podne-namaza u džamiji džemata Babunovići, MIZ-e Srebrenik, upriličena je hafiska dova za prvu hafizu iz Srebrenika, hfz. Edinu Mehuljić. Ovoj svečanosti prisustvovali su predstavnici Rijaseta IZ u BiH, Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, Muftijstva tuzlanskog, Behram-begove medrese, Medžlisa IZ Srebrenik, predstavnici javnog i političkog života Srebrenika, te rodbina i prijatelji mlade hafize.

Uvodno obraćanje i riječi dobrodošlice iskazao je Ahmed-ef. Mujkić, imam džemata Babunovići, koji je na početku izrazio toplu dobrodošlicu prisutnim vjernicima, te ukazao kolika mu je čast što je jedan cvijet mekteba Babunovići stekao najčasniju titulu hafiz Kur'ana. Edina je polaznica mekteba Babunovići i prve harfove naučila je pred muallimom Ahmed-ef.  Mujkićem. On je pročitao njenu biografiju, te pozvao glavnog imama da poselami prisutne vjernike.

Glavni imam MIZ-e Srebrenik Refik-ef. Hodžić je u svom obraćanju istakao da je ovaj događaj velika čast kako za njenu porodicu tako i za džemat i cijeli Medžlis. „Ovo je značajan dan za Medžlis IZ-e Srebrenik i džemat. Danas svjedočimo da je u porodicu hafiza upisana i hafiza Edina Mehuljić. Njen muallim Ahmed-ef. je naučio prvim harfovima i surama, potom njeni profesori u medresi, a profesori na FIN-a su uobličili njeno znanje, koje je rezultiralo titulom hafiza Kur'ana. Ovo je prva hafiza na području MIZ Srebrenik. Područje Medžlisa Srebrenik iznjedrilo je 19 hafiza, a danas imamo dva hafiza, koji rade u našim džematima, i jednu hafizu. Stoga želimo poslati poruku mladim ljudima da se trud i napor isplate“ istakao je glavni imam Refik-ef., koji je na kraju čestitao hafizi Edini, roditeljima, muallimu, profesorima kao i njenom muhaffizu dr. Kenanu Musiću.

Izaslanik muftije tuzlanskog dr. Mensur Husić, pomoćnik direktora Behram-begove medrese u Tuzli, prenio je selame i čestitke muftije Vahid-ef. Falovića. U svom govoru dr. Husić je istakao: “Ovo je poseban dan, dan kada promovišemo našu hafizu. Ona je danas dio halke hafiza, i u njoj mogu biti samo oni kojima je Allah dao visoke stupnjeve. Mnogi bi želili da budu dio ove halke, ali Allah svoj bereket spušta samo na posebne duše, a jedna od njih je i Edina“, te dodao “Kur'an u srce mogu pohraniti oni kojima je Allah dao tu mogućnost, a ne svako“. U svom daljem govoru on je istakao da je Edina bila učenica Behram-begove medrese, te ukazao na njene moralne vrijednosti. Edina je četrdeset drugi hafiz Behram-begove medrese, a sedmi hafiz od prošle godine – ističe dr. Husić.

Među prisutnima bio je i dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof.dr. Ismet Bušatlić. U svom nadahnutom govoru je rekao: „Ovdje sam bio prije 33 godine uoči otvorenja džamije na akšam-namazu, a danas na podne namazu povodom hafiske dove. Hafizi su Ešraf ummeta. Ovaj naš skup potvrđuje da su naši preci s razlogom otvorena srca prihvatali islam.“ On je potom ukazao na velike počasti Kur'ana, na čistoću srca, te o srcima koja čuvaju Kur'an. Uvijek je bilo žena koje su Fatime svog vremena, a Edina je danas poput Hafze kojoj je u vrijeme Poslanika a.s. dat Kur'an na čuvanje – ističe dr. Bušatlić.

Potom su hafizi, njih 15, proučili odlomke iz Časnog Kur'ana, a na kraju hafiza Edina Mehuljić je proučila posljednje sure iz Kur'ana. Dovu je proučio njen muhaffiz dr. Kenan Musić.

U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme bio je mr. Mensur-ef. Malkić. On je čestitao Edini, roditeljima, džematu, Medžlisu, Muftijstvu. „2014 godina je bila najuspješnija godina za hifz, za nas Bošnjake, jer je u toj godini najviše hafiza položilo hifz. Od drugog Svjetskog rata do agresije na BiH, 1992. godine, nismo se mogli pohvaliti kada je u pitanju hifz Kur'ana. Danas hvala Allahu to nije tako. U 2013. godini pred komisijom Rijaseta IZ-e u BiH hifz je položilo 27 hafiza, a u 2014. godini 28 hafiza, što nije zabilježeno u prethodnim godinama. U 2015. godini, odnosno u samo ova četri mjeseca, hifz je položilo 13 hafiza, a još četiri hafiza čekaju, koji su prijavljeni, da polažu hifz. Jedna od tih trinaest hafiza je i hfz. Edina Mehuljić. Ovo je za nju velika čast, za Fakultet islamskih nauka, čiji je apsolvent, za Behram-begovu medresu, za cijelu islamsku zajednicu u BiH, za Medžlis, za ovaj džemat, stoga svima njima čestitam što su dali kvalitetnog hafiza. Čestitam muhaffizu Edininom dr. Kenanu Musiću, Edina mu je šesti kandidat. Čestitam roditeljima Edininim, Muhamedu i Aiši, jer su dočekali dan kada je njihova kćerka upisana u plemiće ummeta Muhammeda a.s. njih čeka kruna koju im je Edina naručila. Edina se upisuje u prijatelje Allaha dž.š.“- istakao je hfz. Malkić. Hfz Malkić je na kraju uručio priznanje Edini, diplomu o stečenoj tituli hafize, te još jednom u ime Reisu-l-uleme čestitao Edini. Dodjela priznanja propraćena je učenjem tekbira. U ime Medžlisa IZ-e Srebrenik priznanje je uručio mr. Abdulah Arifović, predsjednik Medžlisa.

Biografija hfz. Edina Mehuljić

edina mehuljic

Edina Mehuljić, kći Muhameda i Aiše, iz Srebrenika, rođena je 14. juna 1993. godine u Gračanici. Pohađala je mekteb u Babunovićima pred muallimom Ahmed-ef. Mujkićem. Završila je osnovnu školu u Srebreniku sa odličnim uspjehom, a potom Behram-begovu medresu u Tuzli, također sa odličnim uspjehom. U četvrtom razredu sa još dvije učenice predstavljala je Medresu na takmičenju iz arapskog  jezika. Godine 2011. se upisala na Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Trenutno je četvrta godina, odnosno apsolvent FIN-a. Prošle godine je provela tri mjeseca na kursu arapskog  jezika u Kuvajtu. Sa prvim danima fakulteta počela je učiti hifz pred hfz. Kenanom Musićem, a završila početkom četvrte godine. Hifz je položila pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH 23. februara 2015. godine.