U Jalskoj (Mehmed-aginoj) džamiji u Tuzli, 5. novembra 2022. godine, proučena je hafiska dova hafizu Nedimu Derviševiću imamu Jalske džamiji. Njegov muhaffiz je hafiz Mirnes-ef. Spahić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi, a ovo je njegov trideset i osmi kandidat kojeg izvodi u zvanje hafiza Kur'ana Časnog. Hafiz Dervišević je jedanaesti hafiz u kolektivu Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Hafiskoj dovi prisustvovali su zamjenik Reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes-ef. Ljevaković, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović,  glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik IO Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir-ef. Karić, tuzlanski imami, hafizi, članovi porodice i rodbina hafiza, džematlije i gosti.

Prof. dr. Enes-ef. Ljevaković uručio je diplomu novom tuzlanskom hafizu te je prenio čestitke reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.

-Ovo je radost cijele Islamske zajednice, cijelog ummeta. Institucija hifza je najstarija institucija u islam jer je započela sa prvom objavom. Od prve objave do današnjeg dana mi imamo u kontinuitetu postojanje institucije hifza, kazao je dr. Ljevaković. Iskazao je posebnu radost što je na ovom području, području Muftiluka tuzlanskog, primjetno da imamo dosta novih hafiz ate je naglasio da Islamske zajednica na svim nivoima pruža institucionalnu podršku aktivnostima hifza i Kur'ani-kerima. Komisija za polaganje hifza koju je formirao Rijaset Islamske zajednice u BiH je jedinstvena komisija pred kojom je hifz do sada položilo oko 600 hafiza. To nam govori da Islamska zajednica ukazuje veliku pažnju instituciji hifza, rekao je dr. Ljevaković.

-Postojanje hafiza u džematu je veliki bereket i za zajednicu. Hafiz i kad ništa ne govori, sama njegova pojava i prisustuvo nas podsjeća na Kur'an. Drago nam je što u našoj Islamskoj zajednici, našim džematima i medžlisima, imamo sve veći broj hafiza. Posebno čestitiam Medžlisu Tuzla. Lijep je ovo haber da je jedanaest hafiza u ovom medžlisu. To je veliki bereket za cijelu zajednicu i nadamo se da će ih biti još i više, kazao je izaslanik Reisul-l-uleme.

Muftija Fazlović je kazao kako je uspjeh da se Kur’­an pohrani u memoriju jednog Allahovog roba mudžiz Kurani-kerima.

-Otkako je počelo objavanje Kur’ana do dana današnjeg to je jedna od mudžiza Allahove Knjige. Danas u Bosni i Hercegovini, u Islamskoj zajednici, u skoro svim našim centrima, imamo priličan broj hafiza. Nedvojbeno je to jasan znak našeg napredovanja, razvijanja naše duhovnosti, razumijevanja dini-islama i organiziranja u Islamskoj zajednici. Hifz je uvijek bilo veličanstveno djelo i u ovoj našoj lijepoj domovini mu je pridavana pažnja. Allah, dž.š., je naše generacije počastio da hifz bude na visokoj razini, odlikovao je veliki broj naših sinova i kćeri te danas imamo stotine hafiza i hafiza. Posebno se lijepo osjećamo kada promoviramo naše imame u zvanje hafiza. Zahvalni smo našim hafizima, oni nas povezuju i pomažu nam da budemo bliže vrelu naše vjere, vrelu morala i svakog dobra – Kur’ani-kerimu. To je uloga hafiza na svakom koraku, kazao je muftija Fazlović te je uputio čestitke hafizu Derviševiću, njegovoj porodici, muhafizu Spahiću, džematu Jalske džamije i MIZ Tuzla.

Glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović je iskazao zahvalnost na prilici da prisustvuje ovom svečanom  događaju u Jalskoj džamiji čiji imam je stekao titulu hafiza Kur’ana. Hafz Huskanović je naglasio značaj Jalske džamije, koja je lijepa po svom položaju i izgledu, dodajući da su u njoj radili veliki alimi, uključujući i muallima hafiza Nedima, Hamid-ef. Zahirović, kao i rahmetli Muhamed-ef. Lugavić, rahmetli Besim-ef. Čanić, Abdulah-ef. Hasanović. Alima koji su preselili na bolji svijet prisutni su se sjetili učenjem Fatihe. Hafiz Huskanović je ovom prilikom kazao i da je imam ove džamije, koji je stekao titulu hafiza, čestit i vrijedan imam koji ima poseba odnos prema radu i odnosu prema džematu i džematlijama.

Prisutni hafizu učili su odlomke iz Kur’ana, a hafisku dovu je proučio muhaffiz Mirnes-ef. Spahić.  Moderator programa Esmir-ef. Hasanović istakao je osnovne informacije o hafizu Derviševiću. Nedim Dervišević, sin r. Majide i Džemala, rođen je 1979. godine u Tuzli, gdje  završava osnovnu i srednju školu, a nakon toga i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Mektepsku pouku pohađao je u mektebu Poljske (Gazi Turali-begove) džamije, pred muallimom hadži Hamid-ef. Zahirovićem. U više tuzlanskih srednjih škola predavao je predmet Islamska vjeronauka. Od 2012. godine radi kao imam, hatib i muallim u Jalskoj (Mehmed-aginoj ili Djevojačkoj) džamiji u Tuzli. Oženjen je i otac jednog djeteta. Hifz je polagao pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u periodu od 5. do 19. septembra ove godine.

Prije podne-namaza zamjenik Reisul-uleme prof. dr. Enes Ljevaković posjetio je Muftijstvo tuzlansko gdje je s muftijom tuzlanskim dr. Vahid-ef. Fazlovićem razgovarao o aktivnostima i organizaciji vjerskog života na području ovog muftiluka.