U okviru projekta “Putevi dobra” u četvrtak, 27.1.2022. godine, održano je redovno sedmično predavanje i druženje u Centru za mlade Tušanj.

Predavanje na temu “Odgoj i obrazovanje – faktor napretka zajednice muslimana” održao je dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

Dr. Husić je u svom izlaganju ukazao na značaj obrazovanja u razvoju i napretku pojedinaca i ljudskih zajednica. U osnovi napretka koji su muslimani u prvim stoljećima islama postigli na obrazonom, kulturnom i ekonomskom planu je njihov poseban odnos prema nauci. Zdrava ličnost je ona koja je uspjela da izobrazuje svoj um i odgoji svoje srce. Obrazovanje i moral su ciljevi kojima težimo, te jedno bez drugog nemaju potpunu funkciju i ne predstavljaju cjelinu.

Nadalje, istakao je da je u društvu danas prisutna kriza morala i moralnih vrijednosti, te su mladi pred imperativom da svojim primjerom daju prednost moralnim vrjednostima. Ideal kojem težimo je moralan i čestit insan, koji brine o svojim preuzetim emanetim u društvu i državi na najbolji mogući način.

Danas, napredne države dominiraju svijetom zahvaljujui svojoj dominaciji na polju nauke i obrazovanja. Zahvaljujući obrazovanju malobrojni narodi imaju priliku da budu prepoznati na svjetskoj pozornici. Reis Čaušević je prije 100 godina ukazivao na začaj školovanja, ističući kako napredne države imaju najkvalitetnije obrazovne sisteme. Kada je Sulejmanu, a.s., ponuđeno znanje, imovina i vlast, izabrao je znanje, pa mu je darvano i ostalo dvoje.

Bošnjaci su u posljednjih 30 godina načinili grandiozne iskorake na polju obrazovanja. Izgrađena je inteligencija u svim oblastima nauke. Međutim, bez moralne inteligencije nema napretka, rezultata i bereketa, zaključio je dr. Husić.

Mreža mladih Muftijstva tuzlanskog u martu 2021. godine pokrenula je projekt pod nazivom Putevi dobra. Riječ je o sedmičnim predavanjima koja se održavaju svakog četvrtka u Centru za mlade Tušanj. Predavači su koordinator Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog hafiz Abdullah Kapo, hafiz Nedžad Vehabović i hafiz Merim-ef. Đulović, te gostujući predavači. Predavanja su se kontinuirano održavala i tokom mjeseca ramazana. U ovom mubarek-mjesecu mladima se obratio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, a gostujući predavači su u proteklom periodu bili dr. Sead-ef. Seljubac, Nezim-ef. Halilović, dr. Ahmed Hatunić i mr. Admir Muratović.

Namjera organizatora je uspostaviti jedno vrelo za mlade iz kojeg će se duhovno napajati, moralno uzdizati i vidike proširivati, kaže hafiz Abdullah Kapo. Studentski domovi i fakulteti nalaze se u blizini Centra za mlade u Tuzli, te je namjera organizatora da ovaj projekt bude njihov projekt u kojem će naći svoj smiraj i prepoznati dobro u sebi.