Džamija Abdullah bin Muhammed Mu'minah u džematu Dubnica, MIZ Kalesija, radno je otvorena u petak 25. januara 2019. godine.

Izgradnja džamije počela je krajem 2017. godine na zemljištu koje je uvakufio hadžija Suljo Arnaut. Uz džamiju su izgrađeni obrazovni centar i kuća imama.

Vakif ove džamije je NJ. E. Hani bin Abdullah Mu'minah, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, njegova braća, sestra i majka, a džamija nosi ime po njegovom rahmetli ocu Abdullahu bin Muhammed Mu'minah. I drugi vakifi i džematlije ugradili su svoja sredstva i rad u ovaj iznimno lijep i funkcionalan kompleks čiji projektant je arhitekta Husejn Dropić.

Ašere je na početku svečanosti proučio Muhamed-ef. Burić, imam džemata, a prisutnima su se obratili Sead Džafić, načelnika Općine Kalesija i dr. Muhamed Alić, predsjednik IO MIZ Kalesija.

Vahid-ef. Fazlovića, muftija tuzlanski, zahvalio se ambasadoru Mu'minahu i njegovoj porodici, kao i svim vakifima, te je istakao da malo koja sredina u Bosni i Hercegovini ima ovako dobre uvjete za rad kakve danas imaju džematlije Dubnice. Muftija je pozvao džematlije da na najbolji način iskoriste prostor koji imaju, posebno kada je u pitanju odgoj njihove djece i briga o mladima.

NJ. E. Hani bin Abdullah Mu'minah je izrazio nadu da će ova džamija imati veoma važnu ulogu u izgradnji društva, te se zahvalio svima koji su na bilo koji način bili uključeni u njenu izgradnju.

Dovu je proučio dr. Sead-ef. Seljubac, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog nakon čega je klanjan džuma-namaz. Hutbu je kazivao glavni imam Medžlisa IZ-e Kalesija prof. Enver-ef. Alić.

Ploču s imenom džamije otkrili su ambasador Mu'minah i muftija Fazlović, nakon čega je uslijedio obilazak džamije, obrazovnog centra i stana za imama.

Svečanosti su prisustvovali direktor Behram-begove medrese Ahmed-ef. Hatunić i profesori ove škole, glavni imami, predstavnici izvođača radova, članovi Građevinskog i Džematskog odbora i brojni džematlije.