Džamija u mjestu Momanovo u džematu Slavinovići (MIZ Tuzla) radno je otvorena u nedjelju 22. septembra 2019. godine.

Ovo je treća džamija u džematu Slavinovići, kazao je imam ovog džemata hafiz Abdulah-ef. Okanović. Izgrađena je u mjestu Momanovo za samo deset mjeseci, a zajedno s njenom gradnjom gradio se i džemat. Ona je danas svjetionik koji govori ljudima kamo se trebaju uputiti, kazao je hafiz Okanović.

Vakif ove džamije je Murat Pezić, koji je i vakif brojnih drugih vakufa u Tuzli i drugim mjestima.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je istakao da džamije gradimo radi Allahovog zadovoljstva i Njegove nagrade, te da nam one pomažu da živimo u miru.

“Džamije su naša najbolja odgajališta, a posebno je važno ono što naša djeca od malih nogu uče u džamijama. Treba nam pomoć u odgoju naše djece. Ovo je vrijeme sa mnoštvom izazova, a naši imami, muallimi i vjeroučitelji mogu nam pružiti veliku pomoć. Važno je da toga budemo svjesni. Tražimo pomoć od onih koji mogu da nam pruže najbolju pomoć, a to je naša Islamska zajednica i sve institucije u njoj. Imamo veliku zahvalnost prema onima koji od nafake koju im je Allah. dž.š., dao na ovome svijetu, grade i velikodušni su. Čestitamo svim vakifima koji su ulagali svoje sredstva u izgradnju ove džamije a posebno našem velikom vakifu ovog vakta i zemana Muratu Peziću,” kazao je muftija Fazlović.

Glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović je kazao da je ovo 43. džamija na prostoru MIZ Tuzla. On je istakao brigu ovog medžlisa o starim džamijama, ubrzanu dinamiku izgradnje novih i otvaranje mekteba.

Svečanosti povodom radnog otvorenje džamije u mjestu Momanovo prisustvovali su predsjednik IO MIZ Tuzla dr. Amir Karić, prof. Hasan Spahić, prof. Mehmedalija Čandić, hafiz Mirnes Spahić, imami, vakifi i brojne džmematlije ovog i drugih džemata, a program su izveli članovi hora Gazi Turali-beg.