Dvanaesto izdanje iftarskog programa u serijalu „Ramazan u Bosni“ snimano je i emitovano iz Gradačca, a gosti su bili Džavid Pamuković, izvođač sevdalinki, Amir Kikić, Nusret-ef. Kujraković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gradačac, Husein Jukan, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Gradačac, Raif Čolić, proizvođač, džematlija i član Islamske zajednice, Šejma Mehić, interpretatorka ilahija i kasida, Mustafa Šakić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, mr. Kemal Nurkić, direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, Zehrudin Divljanović i Kemal Turbić, tobdžije.

Džavid Pamuković, izvođač sevdalinki, govorio je o Gradačcu, o kulturi Gradačca koja se prenosi s generacije na generaciju.

– Sevdalinka je nešto posebno, to je naše odličje, izliv naše duše, ljepote, ljubavi prema voljenoj osobi, ali i ljubavi prema našoj prirodi, rijekama, planinama, gorama, svemu što čini čovjeka duševno lijepim – kazao je.

Govoreći o džamijama u Gradačcu Nusret-ef. Kujraković je kazao kako se Husejnija džamija, koja bi uskoro trebala biti i obnovljena, smatra simbolom Bosne.

Izrazio je zadovoljstvo jer se ramazan ponovo dočekuje u punom kapacitetu kao i prije pandemije.

– Ima i omladine, ima i starijih osoba, ima džemata. Mi smo zadovoljni jer se vjerski život vraća, ali u cjelini, ima odziva. To je ono što je ustvari najvrednije, jer je džemat naša snaga i moć – kazao je.

Husein Jukan je istakao važnost i ljepotu herojstva i branilaca Gradačca, te cijele domovine. Govorio je o dovi za domovinu.

– Mi smo osmislili dovu i napisali je samo za tu prigodu. Uči se, isključivo na bosanskom jeziku, jer smatramo da dovu trebamo učiti da bismo je razumjeli. Nekako nam je lakše kada se ona spusti na dušu onoga koji je sluša i jednostavno da, zajedno sa učačem dove, suosjeća sa svakim tim tonom dove. Osjećaji su posebni – dodao je.

Jedna od gošći programa Šejma Mehić izrazila je svoju ljubav prema Gradačcu, a govorila je i o kasidama.

– Najveća je ta ljubav prema djeci, a mene je Allah, dž.š., počastio glasom da na neki način mogu utjecati na našu djecu, a tako i da ih podučavam, kako kroz svoje tekstove, tako i u školi – kazala je Mehić.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mustafa Šakić govorio je o turizmu, turističkim aktivnostima te razvoju turizma u Gradačcu.

Direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa ovog kantona, Kemal Nurkić, govorio je o historiji Gradačca, njegovoj ljepoti ali i važnosti Kule Husein-kapetana Gradaščevića, te o drugim značajnim lokacijama kojima je bogat ovaj grad.

Tobdžije Zehrudin Divljanović i Kemal Turbić su govorili o tradiciji ramazanskog topa u Gradačcu.

– Poruka je da se drži do tradicije, da se očuvaju bošnjački običaji, naša kultura bosanska, post, adeti koji su bili za vrijeme ramazana, a ne samo post i ona sreća koju osjetimo u vrijeme iftara, a koji označi pucanj iz ramazanskog topa – zaključili su.

Ramazan u Bosni: Brčko

Jedanaesto izdanje iftarskog programa snimano je i emitovano iz Brčkog, a voditeljica programa bila je Merima Uzunalić.

Gosti jedanaestog izdanja emisije „Ramazan u Bosni“ bili su Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, Mustafa-ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko, EnsarGobeljić, predsjednik Udruženja „Izvor“, Sabahudin-ef. Ravkić, sekretar Medžlisa Islamske zajednice Brčko i Edin Jašarević, predsjednik Skupštine Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Brčko.

Mustafa-ef. Gobeljić je tada govorio o historiji Brčkog, brčanskim džamijama kroz historiju, ali je između ostalog istakao važnost i ljepotu Bijele džamije. Govorio je o ramazanu u ovom gradu te o projektima koji se provode tokom ovog mjeseca.