Lejla Husić

Ramazan je mubarek-mjesec čiji dolazak osjetimo još ranije, u redžepu i ša'banu. Blagi smiraj, ibadet, mir i spokoj koji nagovještavaju njegov dolazak osjete se u svakom domu. Tako i mi, učitelji i učenici, u svom drugom domu, u našoj školi, osjetimo njegov mubarek dolazak. Ne prepuštamo se samo osjećajima, već polahko pripremamo doček najodabranijem mjesecu u godini. Zidove naše učionice okitimo ispisujući hadise o mubarek-mjesecu, uredimo panoe u njegovu čast, a na oglasnoj tabli škole odbrojavaju se dani do njegovog dolaska. Tu se naši učenici informišu o svakom nastupajućem mubarek-danu mjeseca ramazana, a svaki učenik je dužan da pod tim rednim brojem ispiše jedan hadis koji ćemo zajedno pročitati i o njegovim poukama razgovarati. Školske obaveze u mubarek-mjesecu se lahko nose, jačamo se svaki dan, učimo o svemu što nas čini boljim ljudima. Jačajući naše školske safove u mubarek- mjesecu postajemo bliži jedni drugima. Naš moto je Poslanikov hadis u kojem se kaže: ”Olakšavajte jedni drugima, nemojte otežavati.”

Učenice trećeg razreda JU Srednje medicinske škole u Tuzli Lejla Dobrinjić, Amila Vrtagić i Lamija Mulahalilović ispričale su nam kako one doživljavaju mubarek-mjesec ramazan.

”Postiti sam počela još kao mala djevojčica i svake godine sam u mjesecu ramazanu znala samo za radost. Sve mi je bilo olakšano i moje je bilo samo da postim, ibadetim i činim dobra djela. Međutim, polaskom u srednju školu susrela sam se sa određenim poteškoćama. Putujem duže od sat vremena, ustajem rano, a na spavanje idem kasno. Moj prvi ramazan u srednjoj školi je bio težak. Prvi put sam osjetila šta, zapravo, predstavlja mjesec ramazan. Naime, nije isti osjećaj postiti kada je sve olakšano i postiti kada nema dovoljno vremena za spavanje, ili za odmor, nego je sve puno teže. Moj prvi ramazan u srednjoj školi ujedno je i moj najdraži ramazan do sada. Pokazao mi je koliko sam jaka, koliko toga mogu izdržati i podnijeti. Osjetila sam da, i kada je najteže, dragi Bog daje snage i da se sve može postići. I zaista, svaki naredni ramazan je teži od prethodnog, predstavlja veći izazov od prethodnog, ali je i miliji od prethodnog. Svakom novom ramazanu se radujem kao mala djevojčica i ne plašim se novih prepreka, jer znam da ih mogu prevazići. U toku mjeseca ramazana duša mi je posebno ispunjena. Noći provodim u ibadetu bez obzira što sutra moram u školu i što se kući vraćam kasno, ali se sve nekako stigne. Zato, iskoristimo ramazan kao dar od Boga, koji nam je On velikodušno podario, koji je tako poseban, pun blagodati i koji čini čuda za čovjekovu dušu”, kazala je Lejla.

”'Ramazan je mjesec koji unosi posebnu atmosferu i duhovnu bliskost. Kroz svoje lično iskustvo, shvatila sam koliko je ovaj mjesec važan za muslimane širom svijeta. Kada ramazan nastupi, moj životni ritam se promijeni. Budim se ranije nego obično kako bih imala dovoljno vremena za sehur. To je vrijeme kada osjećam posebnu povezanost sa svojom vjerom i svojom zajednicom, znajući da dijelimo svi isti cilj – približavanje Allahu. Tokom dana, dok postim, osjetim fizičke izazove, ali i duhovnu snagu koja me vuče naprijed. Osjećam se posebno što imam priliku očistiti svoje tijelo i dušu od svakodnevnih briga i tereta i fokusirati se na svoju povezanost sa Allahom. Molitve, čitanje Kur’ana i razmišljanje o svojim postupcima – postaju najvažniji dio moga dana. Kroz post i duhovne aktivnosti razvijam veću svijest o svojim postupcima i trudim se da budem bolja osoba, kako prema sebi, tako i prema drugima. Osjećam se motivisano da prevazilazim sve svoje mane i trudim se da budem što bolja verzija sebe. Ramazan me podsjeća na važnost samodiscipline, zahvalnosti i ljubavi prema bližnjima, kao i na vrijednosti koje želim njegovati tokom cijele godine. Uz sve ove duhovne aspekte, ramazan mi, također, pruža priliku da se povežem sa svojom zajednicom na jedan poseban način, kroz društvene aktivnosti poput dobrovoljnog rada, dijeljenja obroka i organizovanja zajedničkih iftara. Ramazan me podučava koliko je važna solidarnost i briga za one koji su manje sretniji od nas. Općenito, moj doživljaj ramazana je ispunjenje duhovnošću, zajedništvom i samopoboljšanjem. Ovaj mjesec me podstiče da budem još bolja osoba i da cijenim sve blagodati koje imam. Kroz post i molitvu osjećam se bliže Allahu, dž.š., i svojoj vjeri, gradeći tako temelje za duhovni rast i razvoj koji će trajati i nakon što prođe ramazan”, kazala je Amila.

”Ramazan se bliži i ja osjećam njegov dolazak. To je mjesec novih šansi, nade, oprosta i mira koji se ne može porediti ni sa jednim drugim. Mjesec u kojem su dove najiskrenije, zikr najsnažniji, a namaz najposebniji. Ramazan je i mjesec u kojem se porodica i dragi prijatelji najčešće viđaju i kada se ukusni iftari za večeru spremaju. To je mjesec  ljubavi i harmonije, sreće i zadovoljstva”, kazala je Lamija.

Škole su primjer lijepog dočeka mubarek-mjeseca, a tome svjedoče naši vjeroučitelji i učenici. Profesorica islamske vjeronauke Mubera Ibreljić o obilježavanju mubarek-mjeseca ramazana u JU MSŠ ”Hasan Kikić” kaže:

„U našem divnom domu, Mješovitoj srednjoj školi „Hasan Kikić“ u Gradačcu, ramazan se dočekuje kao najplemenitiji gost. Znamo da gosta treba dostojno dočekati, pa upravo tako postupamo i u našoj školi. Cijeli ovaj mjesec obilježen je i ozračen duhom zajedničkih iftara za uposlenike naše škole, što služi kao primjer našim učenicima, da se ugledaju na svoje profesore i da nastavljaju tradiciju. Nisu rijetki pozivi učenika upućeni profesorima na zajedničke iftare i ramazanska druženja. Tim iftarima prisustvuju i učenici drugih religija, ističući na taj način važnost poštivanja drugog i drugačijeg. Ramazan se u Mješovitoj srednjoj školi „Hasan Kikić“ u Gradačcu obilježava i pomaganjem socijalno ugroženih kategorija, kako bi i oni svoje sehure i iftare mogli dočekivati na što ljepši način. Time podstičemo i naglašavamo važnost pomaganja drugim. Pored tih aktivnosti, u školi se, u duhu islama i ramazana, organizuju takmičenja iz oblasti hadisa koji govore o vrijednostima ramazana. Školu svečano pripremamo i ukrašavamo raznim panoima, levhama i literarnim radovima u čast najdražeg gosta. Još jedna aktivnost koja je izuzetno primijećena kod naših učenika i na koju sam posebno ponosna jeste obavljanje teravih-namaza u nekom od džemata grada Gradačca. Na kraju, možemo zaključiti da odlaskom posebnog gosta, mjeseca ramazana, u našim srcima ostaje tuga, ali i nestrpljivo iščekivanje narednog koji će doći tek nakon godinu dana. Strpljivo čekamo njegov povratak.“

Učenici JU MSŠ ”Hasan Kikić” kažu: „Ramazan u našoj školi predstavlja poseban mjesec. To je jedinstveno vrijeme zajedništva i solidarnosti. U okviru našeg razreda organizujemo iftare koji uključuju i učenike i profesore. Svi se međusobno podržavamo, dijelimo utiske i provodimo vrijeme zajedno. Pažljivo vodimo brigu o našem duhovnom putu, jačamo povezanost među učenicima i profesorima, gradeći poštovanje i razumijevanje prema našoj vjeri.“ (Aldina Britvarević, IV razred Ekonomske škole, JU MSŠ “Hasan Kikić” u Gradačcu)

„Budući da se u ramazanu nagrada za dobra djela udvostručava, u dosadašnjim aktivnostima smo se, pored  zajedničkih iftara, trudili da budemo više društveno korisni. S obzirom da u našoj školi postoji mesdžid, namaze nastojimo obavljati u džematu kada smo u mogućnosti, dok slobodno vrijeme odmora iskorištavamo za razmjenjivanje poučnih sadržaja. Već četvrtu godinu tradicionalno organizujemo iftar za profesore i naš razred. Cilj nam je motivisati mlađe generacije na izvršavanje vjerskih obaveza i podsticati ih na važnost društvenog djelovanja.“ (hfz. Ahmet Mulaomerović, IV razred Ekonomske škole, JU MSŠ “Hasan Kikić“ u Gradačcu)

Učenici iz Brčkog, također, su podijelili sa nama svoja iskustva o tome kako dočekuju   mubarek-mjesec ramazan:

“Mjesec ramazan je mjesec koji cijele godine željno iščekujemo, te se već pripremimo za taj nadolazeći, nama najposebniji i najljepši mjesec. Meni škola, trening i obaveze nikada nisu predstavljale prepreku za post, naprotiv, volim kada imam mnogo obaveza jer mi vrijeme brže prođe i ne razmišljam mnogo o gladi i žeđi. Kada dan provedem u kući, na krevetu, a postim, nije mi isti osjećaj kao kada radim nešto tokom posta. Prosto, osjećam se produktivnije i tada mi je srce ispunjenije i veoma sam ponosan na sebe. Problem mi predstavlja učenje zbog nemogućnosti konzumiranja vode, ali i za to ima rješenje. Preko dana obavim sve obaveze na laptopu i određene projekte, a učenje ostavim poslije iftara i akšam-namaza. Smatram da se sve može postići i organizovati, tako da su naši izgovori neopravdani. Jednostavno, mislim da se ljudi boje osjetiti glad, vjerovatno zato što nikada nisu doživjeli taj osjećaj ponosa nakon dana provedenog u postu i ibadetu.” (Almedina Silajdžić, IV razred, medicinska sestra – tehničar)

“Mjesec mira. Mjesec kada se približavamo Allahu dž.š. Mjesec posta, koji nam daje mir i odmor za dušu, dođe uvijek kada nam je najpotrebniji. Svaki put pomislim da će mi biti teško uskladiti školske obaveze i post, ali to vrijeme mi prođe lakše i ljepše dok postim. Hvala dragom Allahu pa nam je pružio priliku da postimo i hvala Mu što nam je dao mjesec ramazan.” (Amina Avdić, IV razred, medicinska sestra – tehničar, Brčko)

“Iako brige za školskim obavezama postaju sve veće, moja duša doživi olakšanje kada shvatim da će se našim avlijama uskoro širiti slatki miris mjeseca ramazana. Koliko god obaveza imala, potrudit ću se da  ispostim i ovaj ramazan, jer su upravo, strpljivost i sustezanje najveći izazovi ovog posta, za šta, na kraju, slijedi i nagrada. Nadam se da će mi Allah primiti post i trud koji ulažem u ovim teškim i preopterećenim danima, jer je cilj, ovog našeg dunjalučkog života, jedan – steći Allahov oprost i zaštitu. Neka taj štit postane, upravo, ovaj ramazanski post.” (Merima Islamović, II razred, medicinska sestra – tehničar, Brčko)

“Ramazan je mjesec koji čovjeka najviše ispunjava i svake godine ga sa radošću očekujem. Postiti u školi jeste izazovno, naročito u našoj sredini gdje vidiš kako druga djeca jedu, piju… Zatim, pad koncentracije na časovima i teže razumijevanje gradiva. Ali, uprkos svemu tome, ako uistinu vjeruješ, uz Božiju pomoć, lahko se izdrži. A tek nagrada za post je ono što treba svima da bude velika motivacija.” (Amina Murguz, II razred, medicinska sestra – tehničar, Brčko)

Profesorica u JU MSŠ Gračanica Mevlida Karić je o dočeku mubarek-mjeseca rekla:

„Ramazan je mjesec ibadeta, bereketa, pokornosti Allahu, dž.š., u svakom trenutku. Mješovitu srednju školu u Gračanici pohađa 1.350 učenika. Mi vjeroučitelji kroz svoju misiju približavamo učenicima doček ovog plemenitog mjeseca. Cijela naša zajednica odiše toplinom, druženjem, saburom, udjeljivanjem i često jedni druge podstičemo na dobro. Ramazan dočekujemo upućivanjem što više dova Uzvišenom, sa zahvalanošću što smo dočekali mubarek-mjesec. Provodimo ga čineći dobra djela, donosimo čvrstu odluku da ćemo ostaviti grijehe i loša djela. Naglasila bih da smo uveli praksu od prošle školske godine (jedna grupa profesora i pedagogica) da naše učenike koji su sa drugih općina, a pohađaju našu školu, počastimo zajedničkim iftarom, druženjem u nekom od adekvatnih objekata. U prostorijama naše škole upriličimo prigodne izložbe u povodu mubarek-mjeseca, stavljajući akcenat na dobra djela, post, namaz, moral… Planiramo, ako Bog da, i ove godine organizovati konkurs za najbolji literarni rad kao što smo to i prethodne godine uradili, zajedno sa prof. Amelom Fazlić, koja vodi sekciju Kreativno izražavanje. Za ovaj konkurs obezbjedimo prigodne nagrade za najbolje rezultate.“

„Ramazan za mene predstavlja jedan poseban mjesec, ali ne samo zbog duhovnih i vjerskih blagodati, već i zbog porodičnih okupljanja. Zajednički sehuri i iftari, bajramski ručak, ali i druga porodična okupljanja i druženja tokom ovog mjeseca u meni bude posebne emocije, a ostavljaju dugotrajna i lijepa sjećanja. Kako mjesec ramazan ostavlja lijepa sjećanja, tako ih ostavljaju i pripreme za njega. Moje pripreme čine pronalaženja novih recepata i ideja za obroke, kao i usklađivanje školskih obaveza sa vjerskim aktivnostima kao što su učenje Kur’ana i čitanje prijevoda, čitanje zbirki hadisa, ali i ostalih knjiga o produktivnosti i vjeri.” (Lamija Abidović, arhitektonski tehničar, JU MSŠ Gračanica)

Profesorica islamske vjeronauke Muamera Čamdžić nam je kazala kako se mubarek-mjesec dočekuje u JU MSŠ Živinice.

„Mjesec ramazan je dobrodošao gost u našoj školi. Njegov dolazak obilježimo raznim aktivnostima, predavanjima. U mjesecu ramazanu pokazujemo poseban takvaluk, duboku svijest o Allahu. Kao profesorica nastojim da sa učenicima ovaj mubarek-mjesec provodim u lijepom druženju.“

„Ja sam Berina Dahić, učenica drugog razreda Medicinske škole u MSŠ Živinice. Najljepši gost kojeg očekujem cijele godine je mjesec posta, milosti, mjesec ramazan. Miješanjem halve uoči ramazana obradujem svoje najbliže komšije. Prvih dana posta osjetim milost koja se spušta na zemlju od našeg Gospodara Allaha, dž.š. U toku dana zikrim i veličam Allaha, a pred iftar spremam najukusnija jela za svoju porodicu. Već narednih dana zakazuju se iftari kod rodbine, komšija, te, uz ilahije i zikr, dijelimo ljubav prema porodici i svu milost koja nam je pružena. Posebne dane ramazana obilježavamo u našoj džamiji sa imamom i svim stanovnicima moga sela, uz prigodan program i džematski iftar. Posljednje dane mjeseca ramazana ispraćamo i dočekujemo Ramazanski bajram kao najveću nagradu za dane koje smo postili.“


(Edukativni magazin Moj ramazan, broj 6, mart 2024.)