Osme Ramazanske novine Medžlisa Tuzla

Osmu godinu zaredom Medžlis Islamske zajednice Tuzla izdaje Ramazanske novine. Ramazanske novine obiluju korisnim i poučnim sadržajem koji je pogodan za sve članove porodice. Teme o kojima se govori na stranicama novina su one koje prate aktuelna dešavanja, ali i one uobičajne ramazanske teme.
I ove godine novine su štampane u tiražu od 5.000 primjeraka, a izdate su uz podršku Grada Tuzla, privrednih subjekata i drugih prijatelja i vakifa.
Glavni i odgovorni urednik novina, odnosno ovog specifičnog i prepoznatljivog projekta Medžlisa Tuzla, je Ibrahim-ef. Softić. Redakciju koja priprema sadržaje ove publiakcije čine tuzlanski imami i uposlenici Medžlisa Tuzla.

Novine su besplatne i dostupne su u svim tuzlanskim džematima, a elektronsko izdanje novina možete preuzeti ovdje.

Emitovanje mukabele uživo

Vjerske aktivnosti na području Medžlisa Tuzla ovog ramazana zbog situacije s virusom Covid-19 organizirane su u skladu sa odlukama organa Islamske zajednice, kao i nadležnih državnih organa.
Zbog nemogućnosti vjernika da odlaze u džamije za vrijeme ramazana Medžlis Tuzla će emitovati mukabelu uživo posredstvom platforme Facebook.
Emitovanje mukabele uživo će biti svakog dana u 13:30 sati na Facebook stranici Medžlisa Tuzla.

Čaršijska džamija ramazan dočekala u novom ruhu

Proteklih sedmica vrijedno se radilo na uređenju Čaršijske (Hadži-Hasanove) džamije. Ova tuzlanska džamija mubarek mjesec dočekala je u novom ruhu. Džamija je dobila novu jedinstvenu prostirku. Prostirka je upečatljivo crvene boje što je dodatno osvježilo džamijski prostor.
Džamija je i okrečena, a stolarija i vrata su ofarbani. Uređen i okrečen je i džamijski predulaz. Munara je očišćena, a ovih dana se očekuje i zamjena kandilja.
Prema riječima imama Čaršijske džamije Sifet-ef. Suljića, cjelokupan projekat uređenja ove tuzlanske džamije realizovan je uz nesebičnu pomoć i podršku džematlija i vakifa. Čaršijska džamija se zove još i Hadži-Hasanova džamija. Podigao ju je hadži-Hasan poslije 1548. godine, pa se i mahala oko džamije nazvala njegovim imenom.

Sepetari: Ramazansko pismo džematlijama

Imam džamije u Sepetarima Esmir-ef. Hasanović je odlučio da džematlijama koji su redovni na ramazanskim aktivnostima u njihovoj džamiji učini jedan neobičan i poseban znak pažnje. Efendija Hasanović pripremio je pismo koje je zajedno sa prigodnim hedijama odnio svakom svom džematliji.
Džematlije su bile vidno obradovane ovim gestom. Nisu krili svoje emocije zbog stanja u kojem se nalazimo, zbog nemogućnosti odlazaka u džamiju i upražnjavanja svih ramazanskih ibadeta na uobičajeni način kako se to do sada činilo, ali i zbog ovog znaka pažnje koja im je ukazana u ovim predramazanskim danima.