Povodom mubarek ramazana Javna ustanova centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama (CROPS) u Lukavcu organizovali su pripreme “kako bi korisnicima Centra približili ljepote mubarek nam Ramazani šerifa i kako bi u jednoj bogatijoj duhovnoj atmosferi dočekali Ramazan.”

Održano je nekoliko predavanja pred ramazan, a korisnicima je omogućeno i da u Centru klanjaju teravih-namaz, učenje mukabele, zajednički iftari i sehuri.

– Nastojimo da u pravoj ramazanskoj atmosferi provodimo ove mubarek dane. Pred ramazan smo prezentirali i naučili 40 hadisa Allahova poslanika koji govore o ramazanu i propisima vezanim za ovaj mjesec. Nekoliko naših korisnika je završilo kurs arapskog pisma te su počeli učiti u Časnom Kuranu. Isto tako velika želja jednog broja korisnika bila je da nauče mujeziniti na džuma-namazu, kao i predvoditi teravih namaz, što su uspješno savladali – navodi se u saopštenju CROPS-a.

Na zahtjev CROPS-a u ime Muftijstva tuzlanskog Centar je posjetio prof.dr. Sead-ef. Seljubac koji je klanjao džumu namaz sa svim korisnicima i uposlenicima kojima je prenio selame i savjete muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića. Dodijelio je šest diploma korisnicima Centra koji su savladali arapsko pismo, i koji su do ramazana počeli učiti u Kur'anu Časnom.

– Svim korisnicima Centra podijeljeni su Kur'ani sa prevodom i knjiga o ramazanu koja će svima njima dobro doći da u ovom mjesecu dio duhovne terapije bude učenje i čitanje prevoda časnoga Kur'ana i iščitavanje literature na temu Ramazana – dodaje se.

Istakli su da je želja svih njihovih korisnika “da ovaj Ramazan provedu u postu i ibadetu i da Ramazanom i njegovim fadiletima pobijede svoju ovisnost i da se usprave i sretno vrate u svoje porodice.Isto tako svi uposlenici Centra korisnicima ističu važnost svakog ramazanskog trenutka za duhovni napredak i ostavljanje poroka.”