Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, u subotu 2. juna, je posjetio Medžlis IZ-e Bosanski Šamac. U posjeti ovom medžlisu bili su i podpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, kao i hfz. Abdullah-ef. Kapo koordinator za rad s mladima pri Muftijstvu tuzlanskom.

Nakon jacije i teravih-namaza kojeg je predvodio hfz. Abdullah-ef. Kapo i uvodnog obraćanja Safet-ef. Karahmetovića, glavnog imama, prisutnim džematlijama se obratio i potpredsjednik Ramiz Salkić.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je džematlijama čestitao na onome što su do sada uradili i što rade za svoju vjeru i svoju domovinu, posebno brinući o svojim posjedima i imanjima jer je povijest zabilježila da su nestali i izumrli narodi koji su ostali bez svoga topraka, svojih kuća, posjeda i svoje države.

„Držite se džemata i zajednice. U tome je naša snaga. Pomažite se i natječite u dobru. Vodite računa o svojim porodicama i svojim evladima. Oni su naš zalog. Razgovarajte i dogovarajte se. Spremnost na žrtvu koju vi pokazujete vrijedna je svakog poštovanja. Ne gubite nadu ni u najtežim iskušenjima, jer je to odlika iskrenih mu'mina.

Dijelite radost ramazana sa svojim komšijama drugih vjera. To je oduvijek bila odlika bosanakog čovjeka i nas Bošnjaka, muslimana. Svi koji su nas upoznali svjedoče da smo mi, Bošnjaci, dobar narod,“ kazao je muftija Fazlović. Nakon teravih-namaza u atriju Azizija džamije upriličeno je druženje.

U Bosanskom Šamcu su organizovane brojne aktivnosti tokom mjeseca ramazana, kaže glavni imam Safet-ef. Karahmetović. Redovno se obavljaju svi namazi kao i podnevski zikr, mukabela na sabahu i na ikindiji.
“Tokom ikindijske mukabele imamo i katedru tefsira, s vremena na vrijeme čitamo prevode i tefsirimo neke od ajeta koji nas se najdirektnije tiču u svijetu, vremenu i mjestu u kojem živimo. Imamo ćurs predavanja pred teravih namaz, teravih namaz i druženje džematlija do sehura u atriju džamije.U najkraćem, svakodnevne su ramazanske aktivnosti u Bosanskom Šamcu.
Organizujemo i iftare koje pripremaju naše džematlijke, zatim iftari koje nam plate naše džematlije iz dijaspore, te iftari koje priređuju džematlije sa svojim porodicama koji žive ovdje. Na ovim iftarima prisustvuje od 80-100 džematlija i svi su u haremu džamije. Priređujemo i svečanosti povodom mubarek noći, mektebsku akademiju povodom kraja mektebske godine, socijalne projekte pomoći, humanitarne akcije, uplate iftara za Siriju, zekat i sadekatu-l- fitr, posjete centrima i domovima, kao i kućne posjete,“ ističe Safet-ef.