Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, muftija vojni Hadis-ef. Pašalić i komandant 5. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine brigadir Emir Kliko posjetili su u subotu, 16. aprila 2022. godine, medžlise Islamske zajednice Bijeljina i Janja.

U Bijeljini je prvo upriličen obilazak Atik džamije. Glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ Bijeljina Samir-ef. Camić i Emir Musli upoznali su goste s historijatom džamije, te su istakli značaj vakufskih objekata koji se nalaze u njenoj neposrednoj blizini. Uslijedila je posjeta Dašnica džamiji gdje se izvode završni radovi na njenoj obnovi, te obilazak vakufskih parcela zasijanih kukuruzom i pšenicom koje pripadaju medžlisima Bijeljina i Janja.

Iftaru koji je upriličen u Janji prisustvovali su članovi tuzlanskog i vojnog muftijstva, glavni imami, predsjednici medžlisa, imami, uposlenici, članovi izvršnih i džematskih odbora i uglednici iz Bijeljine i Janje.

Brigadir Kliko se zahvalio na prilici da posjeti medžlise Bijeljina i Janja, te iftarsko vrijeme provede s muslimanima ovih medžlisa. Podsjetio je da 5. pješadijska brigada OS BiH, na čijem je čelu, ima svoj bataljon i u Bijeljini.

Muftija Pašalić je predstavio rad Vojnog muftijstva, podsjetio je na vrijeme kada je prije 30 godina osnovana Armija Republike Bosne i Hercegovine, te je govorio o najvažnijim porukama bitke na Bedru.

Muftija Fazlović je u svome obraćanju prisutnima istakao blagodati ramazani-šerifa te važnost jedinstva Bošnjaka.

“Poslije vjerovanja u Jednog Boga i glavnih ibadeta dini-islama, najvažnije je da brinemo o jedinstvu našeg naroda. Imperativ pred svakim Bošnjakom je da čuva jedinstvo svog naroda. Posebno je to važno u dijelovima naše domovine gdje su se nakon Agresije i Genocida vratili Bošnjaci i s teškom mukom obnovili svoj život. I u ovom je do sada Janja bila primjer svima nama. Zato smo uvjereni da će Bošnjaci u Janji prevazići svoje trenutne slabosti, uzeti pouku i brižno, kao i do sada, čuvati jedinstvo svog džemata”, poručio je muftija Fazlović. Posebno se zahvalio muftiji Pašaliću i brigadiru Kliki što su u ovom ramazanskom danu posjetili medžlise Bijeljina i Janja.

Nakon teravih-namaza muftija Fazlović se obratio džematlijama u Atik džamiji u Janji, a muftija Pašalić je održao predavanje u Atik džamiji u Bijeljini. Upriličen je i razgovor u Omladinskom centru u Janji, a domaćini iftara i ovog susreta bili su glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ Janja hafiz Omer-ef. Camić i Husejn Camić.