Džemat Sarači je u saradnji sa udruženjem Korak i Mrežom mladih Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, 4. juna 2018. godine, organizovao iftar u Saračima za sve džematlije džemata Sarači, te za članove udruženja Korak i Mreže mladih.
Poslije iftara i akšam-namaza prisutnima su se obratili Aldin-ef. Smajić, imam džemata Sarači i jedan od koordinatora Mreže mladih MIZ Kalesija, glavni imam MIZ Kalesija Enver-ef. Alić, te gost predavač prof. hfz. Abdullah-ef. Kapo, koordinator za rad sa mladima Muftijstva tuzlanskog.

Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Kalesija ima veliki broj aktivnosti, a jedna od njih je bila i nedavno obilježavanje Dana bijelih traka. Članovi Mreže mladih su, u četvratak, 31. maja 2018. godine, učenjem fatihe ispred šehidskog spomen obilježja, odali počast kalesijskim, ali i svim šehidima koji su izgubili živote tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. Tom prilikom mladima se kratko obratio Aldin-ef. Smajić.
Nakon odavanja počasti uslijedila je šetnja podrške Bošnjacima Prijedora, sa simboličnim bijelim trakama oko ruku.
Potom su mladi u BKC “Alija Izetbegović” Kalesija pogledali dokumentarni film Avde Huseinovića “Grobnica fudbalera”, koji govori o stradanju Bošnjaka u Prijedoru.
Neposredno pred akšam-namaz, predstavnici Medžlisa IZ Kalesija i članovi Mreže mladih su dočekali “Autobus prijateljstva”, učenike i profesore iz Behram-begove medrese.