Tuzlanski džemat Moluhe tokom mjeseca ramazana organizira svakoga petka iftar za svoje džematlije. Na prvom organiziranom iftaru, pored moluških džematlija, gosti iftara bila su dva hafiza iz Turske, kao i glavni imam MIZ Tuzla, Ahmed ef.Huskanović.

Ono što posebno veseli džematlije, kao i stanovnike Moluha jeste činjenica da je dolaskom Ramazana, ponovo zaživio svaki sokak ovoga naselja, džamija je puna mještana na teravijama.

– U Moluhama se ramazan osjeti na svakome koraku. Posebno je lijepo vidjeti džamiju punu ljudi. Najviše me raduje kada vidim da je naša džamija puna mladih, koji dolaze svaku noć na teraviju. Tokom Ramazana i zajedničkih teravija ljudi se nekako zbliže, osjeti se zajedništvo.

Džamija u koju dolazi mladi svakome čovjeku daje posebnu snagu, ispunjava ga srećom i zadovoljstvom. Čovjek se osjeća ponosno i sretno – istakao je Mirnes Delić, ramazanski mujezin u džamiji Moluhe.

Memsudin Gobeljić, imam Moluške džamije, kazao je da će zajednički iftari sa džematlijama osim druženja, imati i humanitarni karakter.

– Vidjet ćemo sa mještanima kojim je to socijalno ugroženim porodicama najpotrebnija pomoć u prehrambenim artiklima. Nastojat ćemo sa paketima pomoći uljepšati ramazanske dane onima kojima je potrebna pomoć – rekao je Gobeljić.

Nakon prvog organiziranoga iftara, u džamiji je nakon klanjanog akšam namaza proučena dova za Ajlu Gobeljić, učenicu prvoga razreda Behram – begove medrese, koja se pokrila i stavila hidžab.

(rijaset.ba)