Bajram namaz u Srebreniku je klanjan u 41 džematu. U pojedinim džematima nakon klanjanja bajram-namaza, ispred džamija, upriličeno je bajramsko druženje uz baklavu i kahvu.

Prvog dana bajrama u poslijepodnevnim satima glavni imam Refik ef. Hodžić i predsjednik Medžlisa mr.sci. Abdullah Arifović su prisustvovali bajramskom prijemu kojeg je upriličio uvaženi muftija Tuzlanski mr.sci Vahid ef. Fazlović.

Drugog dana Ramazanskog bajrama obilježen Dan šehida

U prijepodnevnim satima u prostorijama Medžlisa upriličen je prijem za angažovane teravih-imame, penzionisane imame, muallime i studente islamskih nauka.

U 9:30 h upriličen je prijem za penzionisane imame, njih šest. Tom prilikom glavni imam Refik ef. Hodžić i predsjednik Medžlisa mr.sc. Abdulah Arifović su uputili bajramsku čestitku penzionisanim imamima, a predstavnici ilmijje su im uručili prikladne poklone. U 10 h upriličen je prijem za učenice medresa i studentice Fakulteta islamskih nauka koje su bile angažovane na ramazanskoj praksi, tom prilikom su priložile izvještaj o ramazanskoj praksi, iznijele svoje utiske oko navedenih aktivnosti. Učenicama su uručene prikladne hedije u vidu jednokratnih stipendija za nastavak daljeg školovanja.

U 10:30 h upriličen je prijem za teravih imame, učenike medresa i studente Fakulteta islamskih nauka, koji su bili angažovani na ramazanskoj praksi, tom prilikom su priložili izvještaj o ramazanskoj praksi, iznijeli svoje utiske oko navedenih aktivnosti. Njima su uručene prikladne hedije u vidu jednokratnih stipendija za nastavak daljeg školovanja. Tom prilikom glavni imam Refik ef. Hodžić i predsjednik Medžlisa mr.sc. Abdulah Arifović su uputili bajramsku čestitku i izrazili svoje zadovoljstvo njihovim angažmanom tokom ovog mubarek mjeseca.

U 11 h glavni imam i predsjednik zajedno sa načelnikom općine Srebrenik dr. Nihadom Omerovićem, šefom službe za društvene djelatnosti Muhamedom Jašarevićem i referentom za boračka pitanja teufikom Smajlovićem obišli su šehidske porodice u džematima Špionica i Titnjevac.

Prije podne-namaza u svim džematima Medžlisa Srebrenik proučen je jasin i tevhid šehidima a nakon podne-namaza uslijedio je obilazak šehidskih mezarja u svim džematima.

U 16 sati u prostorijama Medžlisa upriličen  je prijem za 41 imama. Prisutne imame poselamili su glavni imam i predsjednik, uputili iskrene šestitke povodom nastupajućih blagdana, zamolili Allaha da nam primi naše hajrate u ovom mubarek mjesecu i da ih i u narednom periodu zajedno dočekamo. Potom je uslijedila bajramska kahva.

U 17 sati svi imami u bijelim ahmedijama uputili su se u centralnu džamiju u Srebreniku gdje su proučili zajedničku hatmu pred duše šehida, a hatma dovu pred velikim brojem prisutnih džematlija i porodica šehida proučio je glavni imam Refik-ef Hodžić. Nakon predane hatme Refik-ef. je poselamio prisutne i izrazio svoje zadovoljstvo što su se odazvali u velikom broju te i njima uputio bajramsku čestitku. Potom smo klanjali ikindiju-namaz, te poslije namaza u društvu načelnika i njegovih saradnika, kao i predstavnika boračkih organizacija, političkih stranaka i drugih organizacija, uputili se na centralno šehidsko obilježje u centru grada Srebrenika na trgu Alije Izetbegovića, kao i spomen obilježju stradalim u drugom svjetskom ratu, gdje smo proučili fatihu, a potom položili cvijeće.

Tako je nakon obilježavanja dana šehida drugog dana Bajrama u 18:15 sati upriličen prijem za članove izvršnog odbora Medžlisa, privrednike, donatore, vakife kao i za općinskog načelnika i njegove saradnike u Sali zgrade Medžlisa. Na početku prisutnima se obratio glavni imam Refik ef. Hodžić, iskazavši svoje zadovoljstvo na odzivu, te se zahvalio na saradnji, a potom uputio bajramsku čestitku. Prisutne je poselamio i općinski načelnik dr. Nihad Omerović. Poslije formalnog dijela uslijedilo je međusobno druženje.

Bajramski koncert

U nizu bajramskih aktivnosti terćeg dana bajrama, sa početkom u 20 sati u Domu kulture u Srebreniku održan je veliki bajramski koncert. Sala doma kulture bila je prekrivena velikim brojem posjetilaca, veliki broj vjernika i ljubitelja duhovne muzike su uživali u prekrasnim izvođenjima duhovne muzike ilahija i kasida. Ovaj koncert su organizirali hor „Zefir” i MIZ Srebrenik. Na koncertu prisutne je poselamio glavni imam MIZ-a Srebrenik Refik ef.Hodžić i uputio bajramsku poruku. Organizacija je prema mišljenju svih učesnika bila na nivou. 

{gallery}2007150{/gallery}

(Damir Babajić)