U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bratunac je, i ovog ramazan, ispred ugostiteljskog objekta Korzo u centru Bratunca, organizovan tradicionalni iftar na kojem je prisustvovalo više od 150 postača.

Tokom iftara, prisutnima su se obratili dr. Sead-ef. Seljubac, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, Elvir-ef. Hodžić, glavni bratunački imam, te Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS.

„Već osam godina zaredom na Korzu imamo iftar na otvorenom. Osnovna poruka sa naših okupljanja je to da smo mi svoji na svome, u svom gradu i svom korzou. Ne krijemo da smo prisutni tu, ne krijemo ni svoj identitet, kao ni svoju vjeru. Takvi smo i prihvaćeni i sasvim normalno živimo svoj život,“ kaže glavni imam ovoga medžlisa Elvir-ef. Hodžić.

Vjerski život u Bratuncu je, iz godine u godinu, sve bogatiji. Teravija se klanja u svim bratunačkim džamijama, a uče se i mukabele. Uče ih imami, vjeroučitelji, učenici medresa, kao i polaznici mektebske pouke, kaže Hodžić. 

„U narednim danima slijedi još nekoliko zajedničkih ifatara, a posebno će biti zanimljivo 7. juna kada ćemo u haremu bratunačke džamije biti domaćini manifestaciji “Ramazan u Bosni”. Tom prilikom nastupit će interpretator duhovne muzike Armin Muzaferija. Za kraj ovog odabranog mjesca planiramo organizirati iftar za polaznike mektebske nastave,“ kazao je Hodžić.

Čaršijska džamija u Bratuncu, u kojoj se odvijaju glavne vjerske aktivnosti, izgrađena je 1868. godine, a srušena je tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu, 12. maja 1992 godine. Obnovljena je 2005. godine kada je i svečano otvorena.