U srijedu, 13. marta ove godine, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović klanjao je teravih-namaz s džematlijama Čaršijske džamije u Srebrenici. Čaršijsku džamiju su ispunile džematlije svih dobi među kojima su posebno zapaženo mjesto imala djeca i omladina.

U svojoj besjedi muftija je naglasio važnost naših džemata, posebno u Podrinju, te je istakao blagodati mjeseca ramazana.

– S posebnim poštovanjem se obraćam vama, džematlijama Srebrenice. Hvala Bogu da imamo naše košnice duhovnosti, naše džemate. Na ovom području ih je dosta. Ponosni smo na sve Bošnjake i Bošnjakinje ovdje u Srebrenici i cijelom Podrinju, na imame koji vas predvode. Ramazan je dar od Allaha, dželle šanuhu, ummetu Muhammeda, alejhi selam. Nadam se da smo ovaj dar prihvatili otvorena srca i da smo odmah na njegovom početku osjetili mnogo nade i nove snage, kazao je muftija.

Muftija Fazlović je naglasio da je u ramazanu obilje Allahove milosti. U ovom mjesecu drugačije doživimo ibadete, posebno ibadet posta i namaza. U ramazanu popravimo naše odnose u porodici, rodbini, komšiluku i s prijateljima. Sve je to zbog Allahove milosti, poručio je muftija.

– Zato smo dodatno ispunjeni nadom i optimizmom, uvjerenjem i čvrstom vjerom da nam je Allah, dželle šanuhu, poklonio Svoju veliku milost. Obraćajmo Mu se neprestano i molimo Ga da nam oprosti grijehe. Dvostruka je naša privrženost u ramazanu. To je privrženost Allahu, dželle šanuhu, putem ibadeta i privrženost nas jednih prema drugima. Naši džamijski safovi su tu da nam pomognu, da budu primjer kako trebamo biti općenito povezani i kako trebamo djelovati u našem zajedništvu, poručio je muftija.

Muftija Fazlvić se posebno zahvalio Damir-ef. Peštaliću na njegovom bdijenju u misiji glavnog imama te je pohvalio učešće djece i mladih, kao i učenika i učenica naših medresa u ramazanskim aktivnostima  u Srebrenici.

Isti dan, u Srebrenici je prije iftara upriličeno savjetovanje o iznalaženju najboljih modela razvoja vakufa na prostoru bivše tvornice „Feros“ u Potočarima. Učešće su uzeli predstavnici Bošnjaka u Srebrenici i Bratuncu, predstavnici Rijaseta, Muftijstva i Medžlisa, te eminentni stručnjaci u oblasti ekonomije i arhitekture, kao i ugledni poduzetnici.