Nakon sinošnjeg koncerta u Tuzli pred više stotina prisutnih u BKC TK, večeras su Hor i Orkestar Behram-begove medrese održali ramazanski koncert u prepunoj sali Doma kulture u Srebrenici.

Ramazanski koncert “Zvao bih Te Gospodaru” u Srebrenici je održan uz podršku Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

Izaslanik muftije tuzlanskog dr. Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese, prisutnima je prenio selame muftije Vahid-ef. Fazlovića. Izrazio je zadovoljstvo što se ovaj predramazanski program nakon Tuzle izvodi u Srebrenici.

– Koračamo prema mjesecu ramazanu nadajući se Božijoj milosti i posebnoj snazi koju nam daje ibadet i pokornost Uzvišenom Allahu. Bez sedžde, namaza, posta, bez ibadeta čovjek u svome životu nije uradio ništa ma koliko postigao u onom materijalnom smislu. Želim vam obilje Allahove milosti u mubarek mjesecu ramazanu, kazao je direktor Hatunić.

Glavni imam MIZ Srebrenica Damir-ef. Peštalić zahvalio se muftiji tuzlanskom dr. Vahid-ef. Fazloviću i direktoru dr. Ahmedu Hatuniću što je uz njihovu svesrdnu pomoć ovaj koncert održan i u Srebrenici.

– Behram-begova medresa u našim srcima ima posebno mjesto. Želim se zahvaliti u ime svih ljudi u Podrinju što s posebnom pažnjom brinete o našoj djeci. Dovoljno je da naša djeca iz Podrinja imaju odlično vladanje i makar vrlo dobar uspjeh i oni se upisuju u Behram-begovu medresu, kazao je glavni imam Peštalić. Istakao je da je želja roditelja koji žive u Srebrenici da njihova djeca imaju dobro obrazovanje s kojim će se vratiti u Srebrenicu, ovdje živjeti i raditi.

– Dvadeset i dvije godine sam u Srebrenici i nikada niko u ovaj grad nije donio taliko pozitivne energije kao ova djeca iz Behram-begove medrese koja su večeras tu s nama. Hvala vam puno, kazao je glavni imam Peštalić.

Publici u Srebrenici su se ovom prilikom predstavili Hor i Orkestar Behram-begove medrese sa ilahijama, kasidama i sevdalinkama. Na ovom projektu radili su oko pola godine, a specifičnost koncerta je u tome što ga u cijelosti izvodi Orkestar i Hor Medrese.

Hor i orkestar vodi hafiz Nedžad Vehabović, a stručnu obradu i aranžmane je uradila profesorica Sanela Kadrić.