Tokom mjeseca ramazana mnogobrojne aktivnosti i programe realizuju profesorice Behram-begove medrese, koordinatorice za brak, porodicu i ženski aktivizam u medžlisima i džematlijke.
 
 
Bijeljina
U okviru ramazanskih aktivnosti, u nedjelju 04.05.2017. godine, Medžlis IZ Bijeljina su posjetile profesorice iz Behram-begove medrese u Tuzli. Nakon podne namaza profesorica Merzija Kasumović je održala prigodno predavanje za žene u bijeljinskoj Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji, dok je profesorica Edina Tokić održala predavanje u džematu Janjari. Svojim obraćanjem, ističući vrijednost dove koja je veoma važna u našem životu, profesorice su uljepšale nedjeljno popodne svim džematlijkama koje su ih sa oduševljenjem slušale. Profesorice Behram-begove medrese Azra Fazlović, Merzija Kasumović, Emina Hatunić i Edina Tokić, posjetile su i druge medžlise tokom mjeseca ramazana i održale prigodna predavanja za žene.

dzematlijke srebrenik

Srebrenik
Odjel za ženski aktivizam Medžlisa IZ-e Srebrenik je u proteklih nekoliko dana ramazana organizirao posjetu džematima Medžlisa IZ-e Srebrenik, gdje su održana predavanja za žene. Posjete i predavanja održana su u džematima Potpeć, Dedići, Cage, Babunovići, Bare i Kiseljak. Predavanja su održale muallime, svršenice medresa u BiH Amina Jusić, Muamera Omeragić, Fatima Zahirović, Alma Mehuljić i Emina Turnadžić. Na čelu svih aktivnosti je koordinatorica Medžlisa IZ Srebrenik za ženski aktivizam muallim Edina Mujkić, koja kaže da su ovo redovne ramazanske aktivnosti odjela te da su u planu realizirati još aktivnosti od kojih je zdvojila obilazak svih džemata uz predavanje od strane učenica medresa, koje se nalaze na ramazanskoj praksi na području Medžlisa Srebrenik.

dzematlijke brcko

Brčko
U subotu, 10. juna, u organizaciji Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Brčko održan je iftar za najaktivnije volonterke iz svih džemata Medžlisa Brčko sa svojim koordinatoricama kao i predstavnicama nekoliko udruženja žena sa kojima je ostvarena saradnja.

dzematlijke kladanj

Kladanj
U džematu Ravne na zajedničkom iftaru i predavanju koje je pripremila profesorica islamske vjeronauke Velida Berbić, prisutnima se obratila Čamdzic Hata koordinatorica za brak i porodicu Medžlisa IZ Kladanj. I u drugim džematima ovog medžlisa redovno se održavaju prigodna predavanja i programi za žene.