Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić posjetili su u srijedu 10. novembra 2021. godine Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolućoj kod Lukavca.

Tim povodom, predstavljena je strategija razvoja Centra u narednom periodu, a sastanku su prisustvovali predstavnici Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mensur-ef. Pašalić i Zijad-ef. Suljić, te ministar za rad socijalnu politiku i povratak Esad Džidić.

Direktor Centra Mevludin Joldić i tim koji je radio na pripremi strategije, posebno su istakli potrebu za uvođenjem novih područja u radu Centra, kao što je rad na odvikavanju od novih vrsta ovisnosti, te otvaranje odjela za žensku populaciju, za što je već iskazan interes.

„Statistika pokazuje da je prosjek izliječenih ovisnika veći od prosjeka nekih razvijenih Evropskih zemalja, pa se može sa sigurnošću reći da Centar u Smolućoj ovisnicima pruža dobru terapiju. Najvećim dijelom to je zasluga stručnog osoblja i kvalitetnog programa rehabilitacije”, kazao je direktor Joldić, te je istakao da u Centru trenutno boravi 16 štićenika, od kojih najmlađi ima 17, a najstariji 44 godine.

Muftija Fazlović je istakao da raspolažemo značajnim resursima i iskustvom kada je u pitanju djelatnost ove institucije.

„U narednom periodu potrebno je napraviti iskorake. Očekujemo da će današnji razgovori i konsultacije biti od velike koristi i da ćemo ojačati djelovanje Centra, posebno kada je u pitanju kadrovsko jačanje te širenje dijapazona misije s obzirom da se umnožavaju vrste ovisnosti,“ kazao je muftija Fazlović.

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić je kazao da Vlada TK odlučno stoji na strani ovog projekta.

„Podržat ćemo projekt ne samo u kontekstu onoga što do sada činite, nego razmatramo mogućnosti da tu podršku i malo proširimo. Imamo mogućnost da to radimo kroz kapitalne investicije, ali i da dio ekoloških naknada usmjerimo u projekte energijske efikasnosti ovih objekata. Nalazimo se u fazi izrade budžeta za narednu godinu i prilika je da sada programiramo i planiramo podršku u narednoj godini”, kazao je premijer Hodžić.

Kao je istakao ministar Džidić, za rad ove ustanove Vlada TK izdvaja oko 350.000 KM na godišnjem nivou, te sredstva koja se Centru odobre putem Programa podrške projektima borbe protiv bolesti ovisnosti. Razumijevajući ulogu i potrebe ovog Centra podržat će se i njegovo kadrovsko jačanje.

Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolućoj je 2004. godine osnovala Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, a 2013. godine je postao javna ustanova.