„Onima koji ne očekuju da će pred Nas stati i koji su zadovoljni životom na ovome svijetu, koji su u njemu smireni i onima koji su prema dokazima Našim ravnodušni – prebivalište njihovo biće Džehennem, zbog onoga što su radili.” (Junus: 8-9)

Zaborav Sudnjeg dana i Ahireta prečica je koja vodi pretjeranoj ljubavi spram Dunjaluka. Srca koja su oslijepila od strasti  i sumnji  od dunjalučkih varki  i opsjena ne mogu doprijeti do Istine.

Omer ibn el-Hattab bi često govorio: „ Onog ko se boji Allaha nećeš vidjeti da se srdi. Onog ko je bogobojazan nećeš vidjeti da radi šta mu drago, a da nije Sudnjeg dana, stvar bi bila drukčija.”

Jedne prilke je prošao Hasan el-Basri pored mladića koji se grohotom smijao, pa ga Hasan upita: „ Čemu se smiješ? Da ne znaš, možda, da li ćeš uzeti knjigu u desnu ili lijevu ruku?“ Reče:  „Ne.”- „Jesi li prešao preko Sirata?” Reče: „Ne”. – „Jesi li saznao da li ćeš se strovaliti u vatru ili ćeš se iz nje spasiti?” Reče: „Ne.”- „Pa čemu se onda smiješ?” Mladić potom gorko zaplaka.