Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pozdravio je današnju odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka kojom se, između ostalog, zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

U saopćenju reisu-l-uleme se kaže kako je ovo „dugo očekivana odluka za koju smo se svi nadali da će je donijeti domaća državna zakonodavna tijala“.

– Nažalost, godinama nakon rata i nakon utvrđenih činjenica pred domaćim i međunarodnim sudovima ne samo da u nekim krugovima nije došlo do suočavanja sa prošlošću, nego se negiranje genocida i drugih sistematskih zločina kao i veličanje ratnih zločinaca u posljednje vrijeme samo intenziviralo. Zato je ovo bitan i hrabar korak na putu suočavanja sa prošlošću, izgradnje mira i povratka povjerenja. Ovo nije samo simboličan znak pravde za žrtve i njihove porodice već vrlo konkretan korak za porodice koje više neće gledati kako se nad njihovom žrtvom iživljavaju i naslađuju oni koji su izbjegli svjetovnoj pravdi – kaže se u saopćenju reisu-l-uleme Kavazovića, te dodaje:

– Jedinstvena je ovo prilika da se zarad budućih generacija zaustavi negiranje genocida i veličanje zločinaca. Prilika je ovo da svi krenemo naprijed, odamo počast svim nevino stradalim i jasno osudimo politike koje su dovele do podjela i zločina – kazao je reisu-l-uleme Kavazović.

– Ovo je jedina ispravna odluka i tračak nade za svjetliju budućnost ovih prostora u kojoj neće biti mjesta za zločinačke ideologije i nositelje mržnje i razdora među narodima, nikada ne treba gubiti nadu u Božiju pravdu i dobre ljude – kaže se na kraju saopćenja reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.Reis