Sarajevo, 10. oktobar 2017. (MINA) – Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u Husein ef. Kavazović u posjetu primio Mehu Tepića, vakifa obnovljene „Šehidske džamije“ u srebreničkom džematu Petriči.

Prema podacima do kojih se moglo doći ova džamija datira iz XVII st. Njena prva rekonstrukcija je bila 1864. godine, a u sadašnjem obliku izgrađena je od 1991. do 1992. godine. Nadolazeća agresija i genocid su spriječili potpuni završetak radova i nije došlo do svečanog otvaranja. Džamija je porušena 1995. godine. Tokom agresije od 1992. do 1995. džamija je bila prepuna aktivnostima i sadržajima, u tim godinama službu u njoj su obavljali rahmetli Ahmed ef. Memić i rahmetli Sejdalija ef. Mustafić. Obojica imama su ubijena u genocidu. Sa dvojicom imama ubijeno je još 179 džematlija Petriče.

Sadašnji vakif Meho Tepić je iz ovoga džemata i njegova tri brata, tri bratića i bratična su među ubijenim džematlijama. Sva ta dešavanja su vakifu Mehi dala poseban elan i želju da sam svojim vlastitim sredstvima obnovi džamiju 2017. godine i da joj s razlogom da ime „Šehidska džamija“ u Petriči. „Pošto sam odrastao u ovoj mahali koja je proteklom ratu dala 181 šehida, smatrao sam da je moja dužnost da obnovim našu džamiju“, kazao je između ostalog vakif Tepić. Reisu-l-ulema se ovom prilikom zahvalio vakifu Tepiću na obnovi džamije i pohvalio ovo hairli djelo: „Vakif Meho potiče iz ugledne i poznate porodice Tepić koja je Bosnu branila a evo sada je i gradi“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Inače Meho Tepić je jedan od velikog broja Bošnjaka koji je svoj život proveo van svoje domovine. Aktivan je džematlija u bošnjačkom džematu u Atlanti gdje živi i jedan je vakifa islamskog bošnjačkog centra u ovom američkom gradu.

Treba dodati da su današnjem susretu prisustvovali i glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić te sarajevski imam Muhamed ef. Hafizović čiji je daidža rahmetli Sejdalija ef. Mustafić, jedan od imama Petričke džamije iz ratnog perioda. 

(www.islamskazajednica.ba)