Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovni Husein-ef. Kavazović, u subotu 21. maja, je prisustvovao svečanoj sjednici Mešihata IZB u Njemačkoj.

Nakon predstavljanja članova Mešihata, reisu-l-ulema je tom prilikom između ostalog istaknuo da je Islamska zajednica duhovni zavičaj bošnjačkog naroda, te da bi svaki Bošnjak trebao IZ posmatrati kao svoju majku.

U okviru jučerašnjih aktivnosti reisu-l-ulema Kavazović je obišao i prostorije novosagrađene džamije u džematu Oberhausen.

U svom obraćanju džematlijama u Oberhausenu on je između ostalog kazao: „Bošnjaci trebaju svoj identitet i bosanski jezik čuvati i njegovati gdje god se oni nalazili“.

Reisu-l-ulema je jučer također prisustvovao i svečanom otvaranju džamije u džematu Mühlheim a.d. Ruhr. Tom prilikom on je poručio da je džamija zajednički dom Bošnjaka, i da su Bošnjaci na prostoru SR Njemačke izgradili svoj dom. „Osoba kao pojedinac ne može uspjeti ukoliko ne pripada zajednici“, naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović član je delegacije koja na čelu sa reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazovićem boravi u višednevnoj posjeti džematima Mešihata IZB u Njemačkoj.

reis njemacka22

U petak je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović boravio u džematu Mainz gdje je održao hutbu i predvodio džumu-namaz. Reisu-l-ulema je u hutbi između ostalog naglasio da Bošnjaci kao autohtoni evropski muslimani moraju pomoći svojim sugrađanima da pronađu Evropu u sebi, te da je bošnjačko jedinstvo gradilište koje svi zajedno moramo graditi.

„SR Njemačka je naš prijatelj! Otvorila nam je svoja vrata onda kada nam je bilo najteže i to im mi ne smijemo zaboraviti. Čuvajte ovu zemlju i njegujte prijateljstvo sa vašim sugrađanima“, posebno je naglasio reisu-l-ulema Kavazović.

Nakon džume-namaza Reisu-l-ulema se obratio omladini ovoga džemata, te govorio o važnosti poznavanja bosanskog jezika. Također treba dodati da je u okviru ove posjete reisu-l-ulema održao i svečani sastanak sa građevinskim i proširenim odborom ovoga džemata.