Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović boravio je u utorak, 26. januara 2021. godine u radnoj posjeti Muftijstvu tuzlanskom. Reisul-ulema je ovu posjetu počeo susretom s rukovodstvom i imamima Medžlisa IZ Kalesija.

Govoreći o brojnim izazovima pred kojima su se nalazili muslimani Bošnjaci u prošlosti Reisul-ulema je posebno istakao mudrost i predanost naše uleme svojoj vjeri i narodu. Istakao je primjer reisul-uleme Mehmeda Teufika Azabagića i važnost njegove Risale o hidžri, kojom je zaustavio iseljavanje našeg naroda s ovih prostora, a koju bi i danas na isti način trebalo čitati. U Risali je reis Azabagić poručio da je Bosna i Hercegovina naša domovina i da je ovdje naš korijen, naš temelj.

„Naša ulema je uvijek istrajavala na kur’ansko-sunnetskim principima i nikada se toga nije odricala. Naša obaveza i danas je da čuvamo džemat i jedinstvo, te da neumorno radimo i prenosimo emanet islama našoj djeci“, poručio je imamima reisul-ulema Kavazović, te se osvrnuo i na trenutno tešku situaciju kada su u pitanju migranti, a koji prolaze i kroz Kalesiju, podsjetivši da je naša obaveza svakog čovjeka gledati s poštovanjem.

„Medžlis Islamske zajednice Kalesija jedan je od medžlisa koji su temelj naše zajednice. Uvijek je Zajednici davao ono što joj je bilo potrebno da opstane na ovim prostorima, a posebno u onim najtežim vremenima“, zaključio je Reisul-ulema.

O stanju u Medžlisu IZ Kalesija govorio je glavni imam Muharem-ef. Mešanović, te penzionisani glavni imam Enver-ef. Alić i hafiz Husein-ef. Smajić.

Muharem-ef. Mešanović je izrazio veliko zadovoljstvo posjetom Reisul-uleme i njegovih saradnika.

„Mi smo u svakom pogledu uvijek bili podrška našem Reisul-ulemi, i dok je bio muftija Muftijstva tuzlanskog, i nastojaćemo da sve naše obaveze i zaduženja ispunimo i izvršavamo na najbolji mogući način, kako bi i tokom naredne posjete Reisul-ulema bio zadovoljan sa našim radom“, kazao je glavni imam Mešanović.

Nakon susreta Reisul-uleme s rukovodstvom i imamima MIZ Kalesija upriličena je i posjeta kompleksu džamije s obrazovnim centrom i imamskim stanom „Abdullah bin Muhammed Mu'mineh“ u kalesijskom džematu Dubnica. Sadržaje ovog centra predstavio je projektant Husein Dropić, a o programima koji se u njemu realizuju govorio je imam Muhamed-ef. Burić.