Povodom još jednog napada na povratnike u RS, danas je reagirao reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović, koji je predstavnike vlast pozvao da konačno nešto učine za one koji su pokazali odlučnost da se vrate u svoje domove iz kojih su već jednom protjerani.

– Šta će biti nakon krvavih lica u Višegradu, Bratuncu i Kamenici?! Hoće li stavljanje obloga na rane povratnika i deklarativna podrška dijela političkih elita iz FBIH biti jedini odgovor? Hoće li se sve završiti na formalnom prekršajnom procesuiranju počinitelja ako se ikada i pronađu? Kada će zločini iz mržnje napokon biti adekvatno procesuirani? Kada će na odgovornost biti pozvani oni koji stvaraju ozračje mržnje i netrpeljivosti prema Bošnjacima, muslimanima i drugim manjinama?

Znaju li politički predstavnici bošnjačkog naroda delegirati ovo pitanje na nivou države Bosne i Hercegovine?

Može li jednonacionalni bezbjedonosni sistem u RS zaštititi Bošnjake i druge nesrbe?

Kada će međunarodna zajednica na dnevni red staviti reformu policije i sigurnosnog sektora kako bi se svi građani na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine osjećali jednako sigurno i zastupljeno?

Posjete unesrećenima i plač nad njihovom sudbinom nije ono što oni očekuju od vlasti. Budite bar jednom ljudi, učinite nešto za one koji su pokazali odlučnost da se vrate u svoje domove iz kojih su već jednom protjerani! – objavljeno je na zvaničnom Facebook profilu reisul-uleme Kavazovića.