Reisul-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazoviću danas je Salih Brkić, bosanskohercegovački novinar, uručio video arhivu nastalu tokom obilazaka masovnih grobnica iz kojih su ekshumirana tijela i posmrtni ostaci žrtva genocida i zločina počinjenih nad Bošnjacima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Reisul-ulema je, u ime Islamske zajednice, zahvalio Brkiću na svemu što radi, na njegovoj predanosti i ustrajnosti u nastojanju da se sačuva sve ono što je od značaja za naš narod i domovinu.

– Sve ono što se dešavalo u našoj domovini, Salihova ruka je, na neki način, dotakla. Ti nisi kao drugi samo izvještavao o onome što se događalo, ti si čuvao. To je veliki vakuf, štit i najbolja odbrana istine – kazao je reisul-ulema Kavazović.

Susretu je prisustvovao muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, predsjednik Udruženja ilmijje Islamske zajednice Nesib-ef. Hadžić i savjetnik reisul-uleme za medije Mustafa Prljača.

– Zahvaljujem reisul-ulemi na prilici za današnji susret s našim Salihom. Ističemo da Salih vrijedno radi za dobrobit naše zemlje i naroda. Dragocjeno je njegovo djelo – kazao je muftija Fazlović.

Brkić je izrazio radost zbog prilike da ovu arhivu uvakufi Islamskoj zajednici.

– Ovaj vakuf za mene je posebno značajan i neka ostane kao neoborivi dokument šta je učinjeno tokom zločina i genocida. Ovdje je više od 30 sati digitaliziranog video materijala, više od 110 masovnih grobnica koje sa snimio. Tu su i tijela nađena na površini, u potocima i šumama. Sve je to dokaz i odgovor svima onima koji negiraju genocid – izjavio je ovom prilikom Brkić.

Salih Brkić je prošle godine Muftijstvu tuzlanskom, Gazi Husev-begovoj biblioteci i Media centru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini poklonio video i fotoarhivu džamija porušenih tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.